Ljepota

Ljepota

Pet savjeta kako da odmah prestanete gristi nokte

Kombinacija ovih pet savjeta može vam pomoći da prestanete s lošom navikom griženja noktiju.

Grickanje noktiju, također poznato kao onihofagija, uobičajena je navika koja može imati negativne posljedice za vaše fizičko i psihičko zdravlje. Ovih pet savjeta pomoći će vam da prestanete gristi nokte i prestanete s tom lošom navikom:

Identificirajte okidače

Grickanje noktiju često može biti odgovor na stres, tjeskobu ili dosadu. Identificiranje okidača koji dovode do ove navike ključno je za pronalaženje alternativnih mehanizama suočavanja.

Vodite dnevnik. Nakon što identificirate obrasce, možete raditi na rješavanju temeljnih uzroka.

Shutterstock

Održavajte nokte podrezane i uredne

Grižnje noktiju može dovesti do neravnih i nazubljenih rubova nokta, povećavajući rizik od infekcija i urastanja noktiju.

Redovito podrezujte i održavajte nokte. Uredni i njegovani nokti mogu smanjiti vaše iskušenje da ih grickate.

Evo zašto kožicu na noktima baš nikada ne biste trebali rezati – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Koristite lak za nokte gorkog okusa

Na nokte nanesite specijalizirani lak za nokte gorkog okusa. Neugodan okus može djelovati kao sredstvo odvraćanja i s vremenom pomoći u prekidu navike.

Pronađite alternative za ublažavanje stresa

Grickanje noktiju može biti podsvjesna reakcija na stres. Kronično grickanje noktiju može doprinijeti infekcijama kože i oštećenju ležišta nokta.

Shutterstock

Stoga, uhvatite se aktivnosti za oslobađanje od stresa koje vam odgovaraju, poput dubokog disanja, tjelovježbe ili nekog drugog hobija.

Nagradite se za napredak

Grickanje noktiju je navika koje se teško riješiti, a napredak može biti jako spor. Postavite ostvarive ciljeve i nagradite se kada postignete uspjeh. To može biti snažan poticaj da nastavite s naporima i održite svoju predanost u odvikavanju od griženja.

6 stvari koje vaši nokti otkrivaju o vašem zdravlju – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Imajte na umu da je za odvikavanje od navike potrebno vrijeme i da se može dogoditi recidiv. Budite strpljivi sa sobom i ostanite predani procesu. Ako i nakon primjene svih ovih savjeta grickanje noktiju i dalje značajno utječe na vaš život, razmislite o traženju pomoći od zdravstvenog radnika ili terapeuta.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo