Klamidija - simptomi i liječenje - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Klamidija – simptomi i liječenje

Foto: Shutterstock

Klamidija je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Chlamydia tachomatis, a čak 70 posto žena nema nikakve simptome upale!

Spolno prenosive bolesti uzrokovane su najčešće nezaštićenim spolnim odnosom, a neke od njih mogu imati i trajne posljedice. Klamidija se još naziva “tihom upalom”, a pojavljuje se u 20 puta više slučajeva kod žena nego kod muškaraca. Dr. med. Gordan Crvenković napomenuo je kako se klamidijska infekcija javlja najčešće u djevojka između 15 i 25 godina.

Djelomičan razlog tome je nezrelost stanica vrata maternice (cervixa) koje su samim time osjetljivije na infekciju. Drugi razlog tome vjerovatno leži u činjenici da je promjena partnera učestalija u žena ove dobi. – istaknuo je ginekolog ordinacije za ginekologiju GynNova.

Evo zašto mladi ne koriste zaštitu i što ih najviše brine kada je u pitanju seks!

Ova je upala uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis, a čak 70 posto žena ne osjeti i ne primjećuje njene simptome. Baš zbog toga ona se i naziva “tihom upalom”.

Klamidija se širi putem oralnog, analnog ili vaginalnog spolnog odnosa. Infekcija se moze izbjeći uporabom prezervativa svaki puta kada imate spolni odnos. Preporuka je da se prije prvog spolnog odnosa sa novim partnerom obavi testiranje na klamidiju – naglasio je dr. med. Crvenković.

Simptomi koje možete primjetiti!

Kao simptome koji se javljaju kod nekih žena naveo je:

  • bol pri mokrenju
  • neobičan vaginalni isjedak (bjelkasto-žućkasti), često praćen neugodnim mirisom
  • bol u donjem trbuhu, zdjelici ili ledjima
  • bol i krvarenje tijekom spolnog odnosa
  • krvarenje nakon spolnog odnosa
  • krvarenja između menstruacijskih krvarenja
  • obilnija krvarenja nego obično
  • povišena tjelesna temperatura

Svi ovi simptomi, istaknuo je ginekolog, zahtjevaju odlazak ginekologu, kao i detaljniju pretragu.

Posljedica može biti neplodnost, a može se prenijeti i na dijete u trudnoći

Ako se ne liječi, upala se može proširiti na organe male zdjelice, uzrokujući ozbiljnu upalu organa male zdjelice (tzv. zdjelična upalna bolest). Ona je glavnim uzrokom izvanmaterničnih trudnoća i neplodnosti – objasnio je ginekolog Crvenković.

Istaknuo je i slučaj klamidijske upale u trudnoći, u kojem se slučaju može i dijete zaraziti. Kod djece, klamidija tada najčešće uzrokuje upalu očiju, konjuktivitis, ili pluća, pneumoniju. Osim toga, klamidija može biti i uzrok prijevremenog porođaja, kao i spontanog pobačaja.

Testiranje i liječenje klamidije

Testiranje na klamidiju može se provesti uzimanjem brisa iz vagine, vrata maternice, uretre ili anusa, a ako se rezultati pokažu pozitivnima, liječenje je prilično jednostavno.

Radi se o jednodnevnoj (Azitromicin-Sumamed) ili sedmodnovnoj (Doxiciklin) antibiotskoj terapiji. Neophodno je liječenje oba partnera, kao i izbjegavanje spolnog odnosa tijekom liječenja.  Preporuča se i kontrolno uzimanje brisa 6-8 tjedana nakon provedene terapije – napomenuo je.

Saznajte i koji su simptomi i tipovi HPV-a, te o kojih pet problema uvijek morate razgovarati sa svojim ginekologom!

Foto: Shutterstock

G. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo