Muškarci, redoviti odlazak u saunu štetan je za spermije - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Muškarci, redoviti odlazak u saunu štetan je za spermije

Muškarci koji redovito posjećuju saunu u nešto su nezavidnijem položaju. Naime, ova se navika može loše odraziti na njihove pokušaje proširivanja obitelji.

Muškarci koji redovito uživaju u sauni moguće riskiraju zdravlje svojih “plivača”, upozoravaju talijanski stručnjaci. Naime, parenje na visokim temperaturama može smanjiti broj spermija, a ova šteta može trajati i nekoliko mjeseci.

Istraživači su se pozabavili Fincima, kojima sauna predstavlja stil života više nego stvar luksuza. Ispitanici su dva puta tjedno provodili 15 minuta u sauni kroz razdoblje od tri mjeseca, a stručnjaci su prebrojali spermije iz uzroka sjemena prije početka studije i nakon tri mjeseca odlazaka u saunu. Ustanovili su kako je broj spermija opao nakon redovitih odlazaka u saunu, a posljedice su ostale primjetne kroz razdoblje od sljedećih pola godine. Prosječno je temperatura testisa porasla za tri stupnja priliko opuštanaj u sauni.

“Široka uporaba finske saune u nordijskim zemljama i njihova rastuća popularnost u drugim dijelovima svijeta naglašavaju važnost razmatranja učinka ovog stila života na mušku plodnost”, upozorili su istraživači, čiji je rad objavljen u časopisu Human Reproduction.

Biciklisti imaju manji broj spermija

Muškarci, oprez: pušenje oštećuje spermije!

Kakva prehrana šteti muškoj plodnosti?

Kako možete pospješiti mušku plodnost?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo