Ljepota

Ljepota

6 savjeta za zdraviji i duži život

1. Aktivirajte se

Sjedilački način života može smanjiti očekivani životni vijek za gotovo četiri godine! Fizički neaktivne osobe imaju dvostruko veći rizik za bolesti srca ili moždani udar.

Prijedlog: Biciklom do zdravlja

2. Kontrolirajte razinu svog kolesterola

Istraživanja pokazuju kako se gotovo 40 posto odraslih osoba muči s visokim kolesterolom koji može uzrokovati nakupljanje masnih naslaga u arterijama. Zbog toga se povećava rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Prijedlog: Jedite ječam i snizite kolesterol u krvi!

k

3. Jedite zdrave namirnice

Zdrava prehrana je jedna od najvažnijih karika za poboljšanje zdravlja. Nedavna studija je pokazala kako se gotovo polovica svjetskog stanovništva ne pridržava zdravstvenih preporuka o konzumaciji hranjivih namirnica.

Prijedlog: Prehrana bogata ribom štiti od raka prostate!

4. Držite krvni tlak pod kontrolom

Visoki krvni tlak se često naziva i “tihim ubojicom” jer ne pokazuje znakove upozorenja ili simptome. Povišeni krvni tlak u Hrvatskoj muči više od 300.000 tisuća osoba. Njegovom kontrolom možete smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto te rizik od srčanog udara za 25 posto.

Prijedlog: Hranom regulirajte visoki krvni tlak!

5. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Gotovo 60 svjetskog stanovništva se muči s nekim oblikom debljine ili pretilosti. Ni Hrvatska ne zaostaje. Višak kilograma predstavlja značajan faktor rizika za bolesti srca i moždani udar. Debljina može smanjiti očekivani životni vijek za čak četiri godine.

Prijedlog: Kontrolirajte glad uz 7 savjeta

6. Recite NE nikotinu

Pušenje ubrzava starenje, a stručnjaci su utvrdili kako pušač u prosjeku izgleda oko 1,4 godine stariji od nepušača. Pasivno pušenje svake godine uzrokuje 600.000 smrtnih slučajeva. Stručnjaci tvrde kako se odmah nakon prestanka pušenja rizik od bolesti srca i moždanog udara naglo smanjuje.

Prijedlog: Prestani pušiti i osvoji 10.000 kuna!

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo