Ljepota

Ljepota

Evo kako odbojka na pijesku pozitivno utječe na vaše zdravlje

Odbojka na pijesku, Luka Stanzl/PIXSELL

Zašto ne biste i ovu igru dodali svojoj svakodnevnoj rutini tjelovježbe?

Popularna aktivnost odličan je izbor za intenzivni trening nakon kojeg ćete se osjećati osvježeno. Zdravstvene dobrobiti odbojke na pijesku ipak imaju malo širu lepezu od istog sporta, samo u zatvorenoj dvorani. To možemo zahvaliti ponajprije tome što se odigrava na pijesku.

Vožnjom bicikla do idelnog tijela!

Unaprjeđenje i poboljšanje vještina

Na ovaj način jednostavno ste prisiljeni usavršiti svoju igru jer zaista nije lako skakati satima na pijesku. Najveći problem je prilagodba, pogotovo za one koji su navikli igrati na parketu, a sada se trebaju prebaciti na neuravnoteženu površinu. Zato svoje poteze trebate unaprijediti te na taj način odrađujete fantastičan trening gdje vam rade svi mišići.

Vježba za srce i krvožilni sustav

Vlažan i mekan pijesak pruža otpor koji omogućuje razvoj izdržljivosti i snage dok vam rade donji mišići nogu i ligamenti. Trening odbojke na pijesku troši više kalorija te je potrebno više energije od trčanja, čime jačate srce i krvožilni sustav. Zapravo, svakodnevnom igrom možete uspostaviti lakšu rutinu vježbe i postići bolje rezultate u kraćem vremenu. Studija koju su proveli na Medicinskom fakultetu na Sveučilištu Harvard pokazala je kako igra odbojke u trajanju od sat vremena može otopiti do 480 kalorija.

Vježbe koje će vas spasiti od boli u donjem dijelu leđa

Bolje socijalne vještine

Odbojka na pijesku je timski sport, što znači kako bi igra u potpunosti funkcionirala, potrebno je dobro razumijevanje među igračima istoga tima. Na ovaj način također sklapate i nova prijateljstva.

Usavršavanje koordinacije između ruke i oka

U odbojci je važan trenutak. Zamahnete li prebrzo ili prekasno postoji mogućnost da ćete promašiti loptu ili pasti. Zbog toga trebate vrlo dobro naučiti pratiti loptu od trenutka kada kreće prema vašoj strani terena pa sve do toga kada dolazi do vas samih.

Isprobajte 10-minutni trik koji će vas razbuditi bolje od kave

Poboljšava okretnost

Svakim pokretom se pijesak pod nogama mijenja te je vrlo važno naučiti održavati stabilnost. Na ovaj način razvijate bolju ravnotežu te ujedno jačate mišiće bez velikog pritiska na zglobove. Igranje aktivira i dijelove tijela koji su inače u slabijem pokretu, kao što su gležnjevi i mišići stopala koji se prilikom navikavanja na neravnu površinu postaju fleksibilniji.

Povećava energiju

Brojne studije pokazale su kako fizička aktivnost nije dobra samo za naše mentalno stanje već i za bolji osjećaj energije.

10 stvari koje niste znali o odbojci na pijesku

M.S.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo