Ljepota

Ljepota

Evo kako vam jednostavno vježbanje može postati navika

Vježbanje vam više neće biti muka ako vježbanje postane vaša navika i ritual.

Prošao je ponedjeljak, pa je vjerojatno s tim ponedjeljkom pobjegla i ona pomisao kako će ponedjeljak biti dan kada ćete napokon krenuti vježbati. Ne, niste sami u tome, skoro se svi borimo s pronalaženjem vremena za vježbanje i stvaranjem TE važne navike. Nije ona samo važna zato što će ljeto doći prije nego se uspijemo okrenuti, već i zato što sa svakom odgodom – odgađamo i bolje zdravstveno stanje i bolji osjećaj koji nam ostaje nakon vježbanja.

Iako je taj osjećaj sreće potaknut hormonima, ti hormoni dokaz su da ste počeli raditi na sebi, a i on će vam stvoriti poriv da i sutra odvojite 20 minuta do pola sata.

Započnite s laganim vježbanjem tek 20 minuta

Često kada se odlučimo vježbati, počnemo s vježbama na koje naše tijelo nije spremno, a ni mi nismo spremni u potpunosti im se posvetiti. Zato krenite s laganim vježbama istezanja, 15 minuta brzog hoda ili trčanja oko zgrade ili kuće. Održavajte lagani tempo i posvetite se svakoj vježbi zasebno da je što pravilnije odradite. Ne zaboravite zagrijati svoje tijelo. Prvi trening neka vam traje svega 20 minuta, a zatim polako povećavajte dugotrajnost treninga. Budite u skladu sa svojom voljom i stanjem tijela, forsiranje će samo dovesti do odustajanja.

Fokusirajte se na stvaranje navike, ne na instant rezultate

Normalno, kada već vježbamo, želimo i vidjeti rezultate i to što prije. No, vježbanje nije kao brza hrana, pa ćemo na rezultate ipak pričekati. Neka vam u fokusu bude stvaranje navike vježbanja i tako poboljšanje svojeg zdravlja, a poboljšanje fizičkog izgleda doći će samo ako se budete držali te navike.

Ritualno vježbanje

Kada stvorite naviku ili ritual – teško ćete ga se odreći ili preskočiti! Kao i prije spavanja za što bolji san, tako i prije vježbanja za što fokusiranije vježbanje – stvorite ritual! Poslušajte najdražu pjesmu, pogledajte seriju koju volite, počistite stan prije nego se okrenete vježbanju. Ovakvi dnevni rituali pomoći će vam da se iz dana u dan držite plana vježbanja.

Obećajte drugome da ćete početi vježbati ZAJEDNO!

Dvije glave su ipak pametnije nego jedna, a tako je i s vježbanjem. Vaš partner za vježbanje treba biti vaša motivacija, potpora i osoba koja će vas gurati naprijed – ne netko s kim ćete rado preskočiti vježbanje zbog šalice kave.

Pročitajte 5 razloga zašto biste trebali vježbati u paru, a saznajte i kako u samo tri tjedna usvojiti zdrave navike!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo