Je li trčanje dobro ili loše za vaša koljena? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Je li trčanje dobro ili loše za vaša koljena?

Trčanje nosi reputaciju da nipošto nije prijateljski raspoloženo prema vašim koljenima te da uopće nije tako bezopasno kako se čini. Međutim, pravo je pitanje je li to istina ili trčanje služi, zapravo, kao prevencija povredama koljena?

Znanstvenici s Brigham Young Sveučilišta testirali su ovu tezu na 15 zdravih trkača između 18 i 35 godina. Najprije su uzeli uzorke krvi i tekućine u koljenu, a onda je svatko od sudionika istraživanja trčao 30 minuta na traci za trčanje. Zatim su isti test ponovili na ljudima koji se bave nikakvom tjelovježbom i koji žive sjedilačkim načinom života.

Što su istraživanja pokazala?

Znanstvenici su očekivali da će se umnožiti broj molekula koje pogoršavaju i ubrzavaju bol u koljenu nakon trčanja, međutim to se nije dogodilo. Umjesto toga, otkrili su da se količina tih molekula smanjuje nakon svega 30 minuta trčanja. Dakle, bitno je kretati se! 

Znate li odabrati najbolju aplikaciju za trčanje?

Bilo je iznenađujuće. Očekivali smo porast molekula, a one su se zapravo smanjile. Naravno, ovo je takozvano pilot istraživanje zbog relativno maloga broja sudionika, ali svakako ćemo nastaviti istraživati u tom tragu, zaključio je Matt Seeley, voditelj istraživanja.

Drugi znanstvenici, iako su ovi rezultati pozitivni, mišljenja su da trčanje ipak ne može pogodovati kostima i hrskavicama do te mjere da služi kao prevencija ozljedama ili, u najgorem slučaju, artritisu. Jer, ima nekih ljudi koji čitav život trče na duge staze i imaju potpuno zdrava koljena dok, s druge strane, postoje i oni koji dobiju artritis u relativno mladoj dobi. Osim toga, veliku ulogu igraju i genetika kao i tjelesna masa.

Nekoliko činjenice o lošoj tjelesnoj formi koje morate znati!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo