Ljepota

Ljepota

Jeli ste kao da sutra ne postoji i sad planirate čarobnu dijetu? Evo što o vašoj ideji misli trener

Shutterstock

Jeste li spremni na gubitak viška kilograma?

Iskreno; mi volimo blagdane i sve one lijepe trenutke koje nam donose. Doduše, predblagdanski stres malo tko voli, ali kada prođe taj famozni 25. prosinac, sve je nekako opuštenije i bez pritiska. Malo više odmora, malo više uživanja u hrani i malo manje kretanja….

Na sreću taj period ne traje dugo i vrlo brzo grižnja savjesti nastupa sa svojim standardnim frazama: ‘Moraš smršaviti jer si se bome opustio/la kroz ove blagdanske dane!’. Nažalost, rijetko tko zaista i promišlja što ‘mršavljenje’ znači u svom izvornom obliku i kako bi taj proces trebao izgledati da bude kvalitetan i trajan….pa eto par riječi o tome…

Što mršavljenje znači?

Naravno, mršavljenje se povezuje s lijepim izgledom a taj izgled ponajviše ovisi o postotku mišićne mase tijela (u odnosu na potkožno masno tkivo). Zato prije svega moramo znati da (osim što našem tijelu daje vizualni izgled) mišićna masa pomaže tijelu da bude zdravije, jače, te u krajnjoj liniji i otpornije na svakodnevne boli/vanjske utjecaje.
Da se razumijemo, ja ovdje ne pričam o Body Buildingu, već o tome da ako želite smršaviti te imati utegnuto tijelo (da se tako izrazim), i vi morate posegnuti za željezom u teretani; odnosno vježbama jakosti. Bez spomenutog, apsolutno vam ništa ne koriste kalorijski deficiti, i tekstovi poput ‘top 5 savjeta o prehrani’!

Ja sam osobni trener i ovako izgleda moj radni dan! Tko god ovo pročita, više se ne želi sa mnom mijenjati za posao

Ajmo’ odmah riješiti famu oko prehrane i nutricionističkih savjeta.

Dragi moji, nutricionizam je znanost i nutricionisti se brinu o biokemiji, fiziološkim procesima koje se događaju u vašem tijelu, ali i o količini/kvaliteti namirnica koje trebamo unijeti u svoje tijelo.

Upravo zato, priča o kalorijskom deficitu te slaganje jelovnika spada u sferu znanosti koja se zove nutricionizam, te ljudima koji su školovani za isto…..a nikako u domenu Instagram trenera ili nekog super fora članka o nekoj kul dijeti.

Jednako tako, planiranje i programiranje treninga jest i uvijek će biti zadaća kineziologije te svi vi koji se upuštate u avanturu zvanu mijenjanje životnih navika/mršavljenje, savjete potražite od onih koji imaju i formalno znanje i iskustvo jer vam oni (kineziolozi) neće pričati priče o mršavljenju bez da vam kažu kako je isti ustvari proces dobivanja mišićne mase, a ne suhoparno gubljenje dnevnih kalorija i beskrajni kardio treninzi!

Promatrajući mršavljenje kroz prizmu dobivanja mišićne mase, morate znati da je spomenuto kontinuirani proces koji mijenjanjem strukture vašeg tijela (topljenje masnih naslaga, te povećanjem mišićne mase) vas dovodi željenim cilju… Minus X kilograma te ujedno plus X posto više mišićne mase no što ste ju imali na početku vaše trenažne avanture. Upravo takav način mršavljenja jedini daje dugoročno održive rezultate a to je ustvari ono čemu trebamo stremiti.

Tijelu treba odmor, ali što se događa s mišićima ako ne treniramo nekoliko tjedana?

Bilo kakav drugi pristup (samo kalorijski deficiti, ili pokušaji održavanja nekih dijeta…), samo vam odgađa jo – jo efekt te je vremenski neučinkovit jer će vas opet kad/tad vratiti na početak, skupa s onih X kilograma koje ste pokušali skinuti.

Stoga prestanite vjerovati u Djeda Mraza i prihvatite činjenicu da ne postoje čarobne dijete; ali postoji kontinuirani proces kretanja/vježbanja… Vaš budući ‘ja’ će vam biti zahvalan na tome!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo