Ljepota

Ljepota

Ovih 4 stvari se morate pridržavati ako vježbate na hladnoći!

Kad se radi o vježbanju, ništa vas ne može demotivirati više od hladnoće.

Ne mora biti tako! Vježbanje u rasporedu je neodgodiva aktivnost poput velikih važnih sastanaka, stoga ipak ustanite i pripremite se za vježbanje u hladnijim uvjetima.

Pravilo kod vježbanja u zimskim uvjetima je jednostavno: postići odgovarajuću temperaturu tijela i održati ju konstantnom. 

Trener otkriva što vam je sve potrebno za uspješno mršavljenje

1. Zdrava prehrana

Prije nego krenete razmisljati što obući za vježbanje, najedite se dobro. Ljeti se tijelo znoji i oslobađa masnoću kako bi reguliralo tjelesnu temperaturu, ali zimi je potrebno prehranom generirati više topline koja će se zadržati u tijelu tijekom vježbanja.

Pravilna prehrana regulira tjelesnu temperaturu na način da tijelu stvara dovoljno energije za očuvanje topline, ali i za snagu pri izvođenju vježbe. Idealna hrana prije vježbanja su složeni ugljikohidrati u toplom obliku. To može biti juha, tjestenina sa rajčica umakom, zobene pahuljice, topla peciva sa svježim sirom, pa čak i šalica tople čokolade ili čaja nakon obroka.

Računajte na to da će tijelo tijekom treninga vrlo brzo iskoristiti vaš obrok, pa ponesite sa sobom energetsku pločicu, čokoladicu, bananu ili sl. Tijelo bez energije brže se hladi i gubi snagu.

2. Ponesite tekućine!

Dišući hladan i suh zrak, tijelo ga pokušava ugrijati i ovlažiti, a na taj proces tijelo gubi energiju i tekućinu. Svjesno si zadajte određenu količinu tekućine koju ćete popiti tijekom vježbanja, jer nećete osjećati veliku žeđ kao što osjećate ljeti, a nastala dehidracija će ipak smanjiti vašu trenažnu produktivnost.

Zapamtite ove prednosti vježbanja i ne odustajte!

3. Pametno birajte odjeću

Da bi umanjili hladnoću zraka koji udišete, možete nositi šal ili masku preko usta i nosa, a tu već dolazimo do točke odjevanja. Tajna pravilnog odjevanja pri hladnim uvjetima je slojevitost. Debele jakne, prsluci, veste neće puno pomoći.

Tijelo se tijekom vježbanja pregrijava i znoji ispod takve odjeće. Tada sportaši i rekreativci moraju skinuti dio odjeće što nije dobro jer se znoj na njima brzo ohladi i drastično spušta temperaturu tijela. Obzirom da je zrak izvrstan izolator, slojevitim odjevanjem riješit ćete problem. Prvo na tijelo odjenite sintetičku majicu koja neće na sebe nakupljati znoj (za razliku od pamuka) i time će očuvati vaše tijelo suhim i toplim.

Zatim izaberite jedan ili dva sloja odjeće od lagane vune ili sl. kako bi ona generirala i očuvala toplinu, a potom sve izolirajte jednim od „hi-tech“ materijala koji mora biti vodonepropustan, a paropropustan. Ukoliko Vam se tijelo pregrije, lako možete skinuti jedan sloj vunene majice koji ćete kasnije vratiti na sebe kada prekinete sa vježbanjem.

Pokušajte odraditi vježbanje u kontinuitetu sa što manje hlađenja i ponovnog zagrijavanja. Na taj način možete sačuvati puno toplinske energije.

4. Obavezno ugrijte šake i stopala

Šake i stopala su potpuna periferija tijela i stoga su puno manje pod utjecajem naše bazalne temperature tijela. Stavite tople rukavice i obujte tople čarape. Važno je imati komotnu obuću kako bi stopalo imalo mjesta za deblji sloj čarape. Jednako je važno imati obuću sa dobrim džonom. Hladno vrijeme je popraćeno klizavim podlogama i terenima, a pad u takvim uvjetima je puno rizičniji po pitanju ozljeda i lomova.

Mlađi rekreativci najčešće lome kosti podlaktice prilikom padova u hladnoći, dok starijima prijete ozljede kukova. U sportskim i alpinističkim trgovinama potražite dereze (protuklizni gadgeti za cipele) i obavezno se obratite djelatnicima za savjet pri pravilnom odabiru.

Na poslijetku, ukoliko ste pravi fanatik za vježbanje i ništa vas ne može spriječiti da izađete na svoj trening, treba znati i kada odustati od vježbanja vani. Ukoliko su temperature mnogo niže od ništice, vjetar je snažan ili je vrijeme obilato padalinama, bolje je ostati kod kuće i odraditi trening u toplome.

Također, ukoliko imate problema sa astmom, podložni ste bronhitisu ili ste srčani bolesnik, radije ostanite kod kuće.

Stolni tenis – igranjem trošite i do 500 kalorija, dobar je za zglobove i popravlja reflekse

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo