Želite se riješiti masnih naslaga na trbuhu? Ovi jednostavni trikovi mogli bi pomoći - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Želite se riješiti masnih naslaga na trbuhu? Ovi jednostavni trikovi mogli bi pomoći

Shutterstock

Možda ove provjerene metode mršavljenja još niste isprobali…

Svi znamo da previše kilograma može štetiti zdravlju, a to se odnosi i na masnoće na području trbuha koje mogu biti posebno opasne. Problem s tim masnoćama je što su povezane s upalama jer otpuštaju citokine, napominje nutricionist Julie Chen.

“Upalni procesi mogu oštetiti krvne žile i ostale organe, a i voditi do oštećenja žila u srcu i drugih tkiva. Tu dolazimo do povećanog rizika od bolesti srca ali i moždanog udara”, dodaje. Donosimo 5 načina koji bi vam mogli pomoći da se prije ljeta riješite problema koji vas muči, a iako su dobro poznati, moguće je da ih do danas niste isprobali. 

1. Riješite se masnih naslaga – meditacijom 

Možda ste se nasmijali ali ovo je istina. “Primijetio sam da klijenti koji se uspješno rješavaju viška kilograma su upravo oni koji puno rade na unutrašnjem miru” ističe Sarah Anne Stewart, trenerica. Dodaje kako su oni spremni suočiti se sami sa sobom i slikom koju o sebi imaju. Oni će malo dublje zaviriti u svoje emocije i raditi na “liječenju” trauma iz prošlosti. Kroz meditaciju možete spoznati zašto stalno preskačete tjelovježbu ili zašto uvijek jedete navečer. Možete i razmisliti jasnije o motivaciji – zašto želite izgubiti kilograme i zašto to nikako ne uspijevate?  

2. Jeste li pokušali s vježbanjem? 

Ne morate sate i sate provoditi u teretani kako biste primijetili rezultate, i mali izazovi mogu učiniti puno. “Predložila bih da u svoju rutinu uvedete kardio vježbe, a zbog njih ćete se dobro preznojiti. Ako vam to ne zvuči moguće, druga je mogućnost hodanje. Kako se bavim plesom, smatram da je to odličan način treninga a uz to će sasvim sigurno pojačati osjećaj sreće”, pojašnjava Sarah Rector, trenerica.  

Ako imate više od 40 godina i želite ostati zdravi, prestanite raditi 11 čestih pogrešaka

3. Stavite na vagu svaku porciju hrane 

Ne možete pretpostaviti koliko je lako podcijeniti jedan tanjur pun namirnica, a koji može sadržavati puno više kalorija nego mislite. 

“Možete biti uvjereni da jedete normalnu porciju hrane, pa tako mislite da je sasvim ok pojesti komad lososa veličine dlana ili vam se čini da ste namazali samo žlicu maslaca na kruh?”, upozorava nutricionistica Leslie Beck te dodaje kako studije pokazuju upravo suprotno – većina nas će krivo procijeniti kalorijsku vrijednost onog a što jedemo, a to se posebno odnosi na umake, preljeve, orašaste plodove i namaze. Istraživanja pokazuju i da će onaj tko je gladan sigurno krivo procijeniti koliko kalorija u tom obroku unosi. Upravo je zato dobra ideja staviti ono što ćete jesti na digitalnu vagu za hranu kako biste znali da ne unosite previše kalorija. Danas postoje i brojne aplikacija koje će vam pomoći da saznate koliko koja namirnica kalorija ima. 

4. San mora biti na prvom mjestu  

Spavate li dovoljno? Ako ustajete nakon nekoliko sati sna, velike su šanse da ćete imati i problema s masnoćama na trbuhu a kardiologinja Virend Somes ističe kako je upravo manjak sna izgleda odgovoran i za nakupljane masnoća upravo na području trbuha. Dugo se to nije znalo, ali sad evo imate priliku utjecati na još jednu naviku i promijeniti je. 

Koja hrana pomaže u borbi s celulitom? Nutricionistica savjetuje koji čaj piti i koje suplemente uzimati

5. Trening izdržljivosti

Ako niste ljubitelj kardio vježbi i ako se preznojite čim pomislite da morate trčati, vrijedi isprobati vježbe izdržljivosti jer su učinkovite.  

“Najdraže mi je kad ženi u ruke stavim uteg prvi put”, kaže trenerica Sarah Carr te dodaje kako je jedna od najvećih dobrobiti ovakvog treninga kada shvatite da ste sposobni izvoditi i takve vježbe, a kod svake se žene tada rodi samopouzdanje. Možda niste znali ali jednom kad završi vaš kardio trening prestaju se trošiti i kalorije, ali kad završite s treningom snage i izdržljivosti, tijelo ulazi u fazu oporavka i nastavlja trošiti kalorije. Što više mišića imate, brži će biti vaš metabolizam.”

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo