Psiha

Psiha

Depresija može uz emocionalne uzrokovati i fizičke probleme

Shutterstock

Depresija je poremećaj u mozgu koji može dovesti do mnogo emocionalne boli. No, promjene u načinu na koji mozak funkcionira također mogu imati veliki učinak na tijelo.

Depresija pridonosi širokom spektru fizičkih problema koji utječu na sve, od srca do imunološkog sustava, piše WebMD. Neke bolesti također mogu izazvati depresiju pa se stvara začarani krug iz kojeg je teško izaći.

Depresija utječe na mnogo više od raspoloženja. Ovo su neki od najčešćih fizičkih simptoma depresije:

  • pojačani bolovi, koji se javljaju kod otprilike dvije od tri osobe s depresijom
  • kronični umor
  • smanjen libido
  • smanjen apetit
  • nesanica, nedostatak dubokog sna ili prekomjerno spavanje

Što uzrokuje fizičke simptome depresije?

Promjene u mozgu utječu na mnoge tjelesne sustave. Na primjer, abnormalno funkcioniranje neurotransmitera kao što je serotonin može promijeniti prag boli. To znači da postajete osjetljiviji na bol, osobito u leđima.

Serotonin također utječe na san i smanjuje seksualni nagon. Gotovo polovica svih osoba s depresijom ima problema sa seksualnim životom.

Nažalost, fizički simptomi depresije se često zanemaruju. Neka su istraživanja otkrila da su problemi sa spavanjem, umor i zabrinutost za zdravlje pouzdani pokazatelji depresije kod starijih osoba. No, ovi se znakovi često rutinski odbacuju kao prirodni dio starenja.

Depresija uzrokuje bolesti

Depresija povećava rizik od brojnih bolesti i drugih stanja tako što povećava razinu hormona stresa kao što su kortizol ili adrenalin.

Depresija može utjecati na imunološki sustav, otežavajući tijelu borbu protiv infekcije. Neka cjepiva čak mogu biti manje učinkovita kod starijih osoba s depresijom. Depresija je povezana i s bolestima srca.

Sve te promjene mogu dovesti do začaranog kruga koji je teško prekinuti bez liječenja depresije i drugih bolesti.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo