Kada, ako ne sada?

Trudnica, alkohol, cigareta

Usprkos svim poznatim rizicima, koje trudnice ih ne bi smjele ignorirati, broj žena koje se u trudnoći ne odriču poroka još je uvijek visok.

Kofein razdražuje bebe

Kofein koji osim kave sadrže i različita gazirana pića te čajevi i čokolada, veliki je neprijatelj vaše bebe. Dokazano je da majke koje u trudnoći konzumiraju namirnice s kofeinom rađaju djecu s manjom tjelesnom težinom i stoga manje otpornu na različite infekcije. Također, od kofeina su bebe često razdražljive, posebno u prva tri tjedna nakon rođenja, često dugo plaču i imaju problema sa spavanjem.

Cigarete uzrokuju smanjenu težinu bebe

O štetnosti cigareta se ne treba ni pričati, no svejedno veliki broj budućih majki nije spreman odreći se ove loše navike. Cigarete i pušenje smanjuju otpornost djeteta na vanjske utjecaje, dovode do smanjene težine, slabe razvoj pluća te smanjuju potrebnu količinu vitamina C. Ako niste prestali pušiti zbog vlastita zdravlja, učinite to čim doznate da ste u drugom stanju. Idealno bi bilo prestati pušiti onoga trenutka kada se odlučite zatrudnjeti!

Alkohol i droga stvaraju trajna oštećenja

Alkohol i droga mogu izazvati trajna oštećenja od kojih se dijete nikada neće oporaviti. Osim izravnog djelovanja kada nastaju teža oštećenja fetusa, alkohol i droga posredno sprečavaju apsorpciju hranjivih sastojaka, pogotovo vitamina i minerala.

Prazne kalorije "brze hrane"

Izbjegavajte brzu hranu poput hamburgera. ćevapa i pizza, jer nemaju praktički nikakvu hranjivu vrijednost i predstavljaju prazne kalorije koje unosite u organizam. Izbjegavajući takvu hranu, pridonijet ćete svojem i zdravlju svojeg djeteta.

B. Mrak

 Prati nas na Viber Public Chatu!