Psiha

Psiha

7 činjenica o kavi koje niste znali, a željeli ste!

Kofein, kemijska tvar koja se nalazi u kavi, potiče središnji živčani sustav. Povećava intelektualnu oštrinu, produžuje budnost i odgađa pojavu umora. Poboljšava vizualnu percepciju i olakšava koordinaciju pri složenim radnjama, primjerice vožnji automobila.

U nastavku teksta vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o kavi koje sigurno niste znali!

1. Kava je zapravo voće

Zrna kave su zapravo dijelovi plodova koji podsjećaju na višnje i rastu na grmovima. Iako je kava sjeme, zovemo je zrno jer podsjeća na zrna graha.

2. Plemenito drvo

Francuski kralj Luj XIV naredio je da se sagradi prvi staklenik u Europi, ali ne kako bi se u njemu uzgajalo  cvijeće, kako su mnogi pomislili, već da bi se tu uzgojilo prvo drvo kave u Francuskoj, poznato kao plemenito drvo. Ono je postalo jedno od najplodnijih na svijetu pa tako danas od njega potječu milijarde primjeraka drveća arabike diljem svijeta.

3. Instant kava se pije na Mjesecu i Mount Everestu

Instant kava se koristi u porcijama hrane za vojsku, za svemirske letove i pješačke pohode kroz neistražene predjele svijeta te mnoge druge ekspedicije – ekstremne ili uobičajene. Tvrtka Nestlé je dala svoj doprinos misiji Apola 11 predvođenoj Neilom Armstrongom, proizvodeći posebne proizvode pogodne za konzumaciju u tako ekstremnim uvjetima poput putovanja na Mjesec. Nescafé je od tada stalan putnik NASA-nih svemirskih putovanja. Nestlé je, također, podržao i velik broj ekspedicija na Mount Everest, dok vi možete uživati u istim čarima instant kave u toplini svog doma ili pak za vrijeme vlastitih pustolovina.

4. Čuveni njemački pisac Goethe inspirirao je pronalazak kofeina

Goethe je bio veliki prijatelj i poštovatelj uglednog  kemičara Debereinera. Pri jednom od njihovih susreta, kemičar mu je ispričao priču o svom talentiranom studentu Rungeu. Kad su se napokon upoznali, pisac i student su satima raspravljali o kemiji, da bi Goethe na kraju susreta izvadio malu kutiju i predao je Rungeu. Kutija je bila napunjena zrnima kave arabike. Mladi znanstvenik se u potpunosti posvetio proučavanju sadržaja te male, drvene kutije. Par mjeseci kasnije uspješno je izolirao aktivnu supstancu iz kave i nazvao je kofein.

5. Kava je najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svijetu

Dokazano je da djeluje kao blagi stimulans na mozak i tijelo, povećavajući pažnju i koncentraciju. Počinje djelovati svega 20-30 minuta nakon konzumiranja, iako svi znamo jutra kada nam je dovoljan i samo miris kave da bismo probudili svoja osjetila.

6. Trenutak kada je kava prevruća za konzumiranje je najbolji za isprobavanje arome

Za ocjenu svojih mješavina degustatori koriste metodu kušanja iz šalica, koji je poznat i kao degustacija kave. Radi se o složenom procesu koji podrazumijeva isprobavanje okusa sirovih i prženih uzoraka prije, za vrijeme te nakon postupka prženja. Degustator, također, isprobava kavu na različitim temperaturama, kako bi osjetio čitav spektar prisutnih okusa.

7. Istraživači dekodirali DNK zrna robusta kave

Tim istraživača sekvencirao je DNK zrna kave robusta, što je važan korak koji bi mogao dovesti do daljnjeg razvoja prinosa zrna kao i unapređenja kvalitete i otpornosti kave robusta na bolesti i sušu. Što je najvažnije, ovo otkriće može pozitivno utjecati na povećanje prihoda poljoprivrednika.

Izvor: Nestle

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo