Psiha

Psiha

Budućoj mami poklanjamo pretragu razine vitamina D i KKS!

Znamo kako su trudnice zaokupljene stotinama briga… i baš zato im želimo pomoći, barem oko jedne. U suradnji s poliklinikom Synlab Hrvatska (iz Zagreba), jednoj ćemo trudnici pokloniti krvnu pretragu razine seruma 25 (OH) D, ili kraće rečeno vitamina D u krvi te kompletnu krvnu sliku!

Zašto je trudnicama potreban vitamin D?

Vitamin D u trudnoći je vrlo bitan jer njegov nedostatak može izazvati anomalije u rastu kostiju i razne deformacije djeteta od rođenja pa sve do odrasle dobi. Isto tako, porođajna težina djeteta može biti znatno ugrožena, kao i razvoj djetetova imunološkog sustava. Vitamin D, koji je odgovoran za održavanje razine kalcija i fosfora u tijelu trudnice, pomaže izgraditi kosti i zube vaše bebe! Ako dijete pri rođenju bude bez potrebnih doza vitamina, povećani su izgledi od rahitisa koji dovodi do deformacija i prijeloma kostiju.

Nedostatak ovog vitamina u tijelu trudnice može dovesti do brojnih komplikacija i povećane vjerojatnosti da će dijete biti rođeno carskim rezom. Može doći i do preeklampsije (povećanog krvnog tlaka i koncentracije proteina u urinu) koja, ako se ne liječi, može prijeći u eklampsiju i uzrokovati gubitak svijesti, komu, pa čak i smrt majke i djeteta. U moderno doba pokrenuta su mnogobrojna istraživanja na temu prevencije bolesti uzimanjem vitamina D.

Često se uz prevenciju bolesti vitaminom D spominju autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1, artritis, multipla skleroza, bolesti desni, problemi s krvnim tlakom te karcinom.

Potreba za vitaminima

Trudnicama se preporučuje dnevna doza od pet mikrograma (200 IU – međunarodnih jedinica) ako se trudnica izlaže suncu te se dodatno stvara vitamin D u tijelu. Ako trudnica nije izložena suncu, ta dnevna potreba raste i do 4.000 međunarodnih jedinica vitamina D

Namirnice bogate sunčevim vitaminom su masne ribe, riblje ulje, mlijeko, jaja i žitarice, no ako proizvodi nisu provjerenog porijekla, svakako na ambalaži provjerite količinu vitamina D koji sadrže.

Osim putem prehrane, vitamin D također možete dobiti i iz dodataka prehrani, s obzirom na to da je količina dobivena iz hrane zanemariva, a u vitaminskim
tabletama za trudnice se vitamin D najčešće nalazi u vrlo maloj
količini. Imajte na umu da je vitamin D3 najučinkovitiji oblik vitamina D jer se u
potpunosti iskorištava, dok je kod D2 iskoristivost do 25 posto
slabija.

Primjeri dobrih izvora vitamina D:

  • 60g kuhanog soma: 570 IU
  • oko pet grama kuhane skuše i lososa: oko 500 IU
  • šalica mlijeka: 100 IU
  • čaša soka od naranče: 100 IU
  • jedan žumanjak: 20 IU.

Kako se nedostatak vitamina D manifestira?

Nedostatak vitamina D će se manifestirati nekim simptomima samo ako je razina vitamina D izrazito niska. U tom slučaju može doći do slabljenja kostiju i opće slabosti. Ako imate blagi nedostatak vitamina D u trudnoći, vjerojatno nećete imati nikakve simptome, no nedostatak vitamina će se odraziti na zdravlje vašeg djeteta. Najsigurnije je napraviti krvne pretrage koje pokazuju razinu seruma 25 (OH) D, oblik koji se nalazi u krvi.

Više o sunčevom vitaminu pročitajte u članku: Život kako ga piše vitamin D.

Znamo kako su trudnice zaokupljene stotinama briga… i baš zato im želimo pomoći, barem oko jedne. U suradnji s poliklinikom Synlab Hrvatska (iz Zagreba), jednoj ćemo trudnici pokloniti krvnu pretragu razine seruma 25 (OH) D, ili kraće rečeno vitamina D u krvi, te kompletnu krvnu sliku!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo