Psiha

Psiha

Darujemo duo-pakiranja OviLac® kapsula!

Čak pet sretnika darujemo duo-pakiranjem OviLac® kapsula!

Probavne smetnje uvelike utječu na kvalitetu života, a ako ste još na putovanju, one zaista mogu predstavljati veliki problem. Najučestalije probavne tegobe su nadutost, grčevi i težina u trbuhu, te žgaravica, zatvor i proljev.

Nadutost, grčevi i težina u donjem dijelu trbuha nakon svakog obroka te manjak snage i loše raspoloženje mogući su znaci nepodnošenju pojedinih namirnica. Simptomi nepodnošenja hrane su vrlo nespecifični, a variraju od gore navedenih simptoma, preko glavobolje, migrene, umora ili depresije, sve do osipa, svrbeži, dermatitisa, psorijaze, artritisa itd.

Najvažniji uzrok intolerancije na hranu je manjak enzima u probavnom sustavu, ali do nje može doći i zbog farmakološkog učinka vazoaktivnih amina prisutnih u hrani (npr. histamin iz tvrdog sira ili crvenog vina) te anomalije u apsorbciji hranjivih tvari u crijevima (intolerancija na fruktozu).

Probavni enzimi se stvaraju u gušterači i omogućuju probavu unesene
hrane. Osnovne skupine probavnih enzima uključuju proteaze za probavu
proteina, lipaze za probavu masnoća i amilaze za probavu ugljikohidrata.
Enzim celulazu, koji je potreban za razgradnju vlakana, ljudski
organizam ne proizvodi, stoga ga je potrebno unijeti u organizam
konzumacijom sirovih namirnica ili u dodacima prehrani.

U slučaju nedostatka određenih probavnih enzima dolazi do intolerancije na te namirnice za čiju je probavu enzim zadužen.

Najpoznatija intolerancija na hranu je nepodnošenje laktoze. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže šećer laktozu, koji se u organizmu razgrađuje uz pomoć enzima laktaze.

S obzirom na to da se prirodna proizvodnja laktaze u organizmu postepeno smanjuje već nakon druge godine života, laktoza se ne probavlja do kraja i nastaju simptomi kao što su nadutost, grčevi i proljev. Također, mahunarke i žitarice predstavljaju važan dio zdrave prehrane, ali kod velikog broja ljudi izazivaju nadutost i vjetrove. Za razgradnju ovih namirnica potrebne su velike količine probavnih enzima (osobito iz skupine amilaza).

Ako organizam ne proizvede dovoljne količine tih enzima, dolazi do otežane probave ugljikohidrata koji se nalaze u ovim namirnicama i do pojave simptoma intolerancije.

Ako je probavljanje hrane otežano smanjenom proizvodnjom probavnih enzima, veća količina polurazgrađene hrane dospijeva u debelo crijevo gdje dolazi do njihove fermentacije i gomilanja plinova, a broj se štetnih bakterija povećava. Zbog sposobnosti sprečavanja rasta patogenih (štetnih) mikroorganizama, probiotičke bakterije imaju osobinu vraćanja narušene ravnoteže crijevne mikroflore. Laktobacili i bifidobakterije samo su neke od korisnih bakterija koje naseljavaju sluznicu crijeva.

Stručnjaci za prehrambenu biotehnologiju razvili su OviLac® kapsule, koje u svojem sastavu sadrže probavne enzime, magnezij te bakterijske sojeve Lactobacillus acidophilus i Bifidus LongumViše o rješenjima za
najčešće probavne tegobe saznajte u članku Rješenje za najčešće probavne tegobe.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo