Poklanjamo kontrolu hormona štitnjače - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Poklanjamo kontrolu hormona štitnjače

Poliklinika Breyer brine o vašem zdravlju te vam daruje dva poklon-bona za pretragu kontrole hormona štitnjače TSH, T3 i T4.

Ljudski organizam je kompleksan i fascinantan biološki sustav, sastoji se od više sustava organa i svaki od njih ima točno određenu funkciju te su svi potrebni za pravilan rad našeg tijela. Zanimljivo je da ne postoji gotovo niti jedno tkivo ili organ u našem tijelu koji nije pod utjecajem hormona štitnjače.

Mnogi se začude kada saznaju kako je glavni krivac za njihove probleme gubitka kose, drhtanja ruku, neugode prilikom boravka u toplim prostorijama ili poremećaja probave i sna – upravo mala žlijezda štitnjača.

Hormoni koje štitnjača stvara su T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin) i ta dva hormona daju ritam cijelom tijelu te snažno utječu na naš život. Njihovo je pak lučenje pod utjecajem hormona hipofize, TSH koji (osovinom hipotalamus-hipofiza-periferna žlijezda) kontrolira rad štitnjače.

U slučaju previše hormona nastaje stanje koje se zove hipertireoza koja za posljedicu ima ubrzan rad cijelog organizma, a kao simptome ubrzan rad crijeva – proljev, mršavljenje, ubrzan rad srca koje se očituje njegovim snažnim lupanjem, nesanicom, nervozom, mršavljenjem itd.

Kada štitnjača izlučuje premalo hormona nastaje stanje koje se zove hipotireoza i obilježava ga stalni umor, pospanost, sporiji rad crijeva (opstipacija), zadržavanje tekućine u tijelu (vaga pokazuje više, opadanje kose i kosa koja se češće masti.

Preporučuje se, osobito ženama, započeti s pregledima hormona štitnjače u 35. godini života te ih ponavljati svakih pet godina. Također, kontrola hormona štitnjače je vrlo važna tijekom trudnoće: optimalna količina ovih hormona iznimno je bitna i ako ovi hormoni nisu dobro regulirani, višestruko se povećava rizik od prijevremenog poroda.

Poliklinika Breyer brine o vašem zdravlju te vam daruje dva poklon-bona za pretragu kontrole hormona štitnjače TSH, T3 i T4. Poklon-bon Poliklinike Breyer možete iskoristiti u Zagrebu do kraja godine.

Važno je napomenuti da na ovu krvnu pretragu ne morate doći ujutro ili natašte, jer je razina hormona štitnjače u krvi jednaka ujutro i poslijepodne te na njih ne utječe sadržaj pojedene hrane. Dolazak na pretragu nije potrebno unaprijed najavljivati i možete je obaviti svakim radnim danom od 7 do 18 sati te svaku subotu od 11 do 18 sati.

Više o Poliklinici Breyer saznajte na Breyer.com ili u članku Izbjegnite invazivne pretrage kod probavnih tegoba.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo