Psiha

Psiha

Upoznajte “Femme Fadal”!

Pogledajte i poslušajte predstavu “Femme Fadal – san o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena” u Kazalištu Knap u subotu, 10.11. u 20 sati.

Fado (lat. fatum, sudbina) je tradicionalna portugalska glazba rođena početkom 19. stoljeća u lisabonskim krčmama. Njezine teme isprva su obuhvaćale crtice iz boemskog života marginalnih ličnosti (prostitutki, mornara, svirača i pjevača fada), ljubav, ljubomoru, strasti, ali i onaj tipični portugalski osjećaj čežnje po imenu saudade te svojevrsnu apatiju i pomirenost sa sudbinom koja se ogleda u samom nazivu te glazbe. Prva glasovita fado pjevačica bila je Maria Severa Onofriana (1820 – 1846), dok je u dvadesetom stoljeću fadu svjetsku slavu donijela Amália Rodrigues. Od skromne prodavačice naranči Amália je vrlo brzo došla do velikih svjetskih koncertnih dvorana prometnuvši se u jednu od najznačajnijih portugalskih kulturnih ikona. U crnoj haljini i ogrnuta prepoznatljivim crnim šalom, Amália u sebi objedinjuje prošlost i budućnost fada. Osim priče o Amáliji, u ovoj predstavi željeli smo ispričati priču o jednom narodu, njegovoj glazbi i burnoj povijesti.

“Snažne
duše sve pripisuju Sudbini; samo se one slabe pouzdaju u vlastitu volju.” Fernando
Pessoa

Slušajući fado u mislima se roji bezbroj slika: crnih, bijelih, šarenih, portugalskih. To je glazba u kojoj se sjetni tonovi izmjenjuju s vedrima. Kad bi glazbu bilo moguće predočiti slikom, fado bi bio prostor u kojem se poigravaju svjetlost i sjene. Lutkarska umjetnost (kazalište sjena i teatar objekta) stoga je prirodan izbor koji predstavi donosi slobodu izražavanja, stihovi i glas prenose priču, a glazba ih svojom formom spaja.

Femme Fadal nije biografija Amálije Rodrigues, ona je zajednički san o Amáliji, o jednom vremenu za kojim čeznemo. A čežnja se, kao što znamo, na portugalskom kaže saudade.

Dramaturgija: Dean Trdak

Režija: Morana Dolenc

Izvođači: Pedro Abreu, Morana Dolenc,
Jelena Radan i Jelena Radmanović

Lutke: Morana Dolenc, Jelena
Radmanović, Boris Sekulić

Glazbena obrada: Pedro Abreu

Kazalište Knap i Ordinacija.hr poklanjaju vam 2×2 ulaznice za predstavu već ove subote!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo