Jesu li psihodelični retreatovi budućnost wellness putovanja? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Jesu li psihodelični retreatovi budućnost wellness putovanja?

Većina psihodeličnih terapija nije legalna u zapadnoj medicini jer uz neke blagodati dolaze i nuspojave. Ipak interes za takvim resortima raste, a kontrola je – slaba

Prema istraživanju tržišta Data Bridge, tržište psihodelika trebalo bi dosegnuti 10,7 milijardi dolara do 2027., u odnosu na 3,8 milijardi dolara prošle godine, što se poklapa s najnovijim izvješćem Global Wellness Instituta koje pokazuje da će se tržište wellness turizma do 2027. udvostručiti i dosegnuti 1,4 bilijuna dolara.

Kada se zajedno analiziraju, statistike pokazuju nevjerojatne prilike na relaciji psihodelika i turizma, posebno u obliku retreata. Ali što ljude uopće privlači tome?

Shutterstock

Gledajući podatke, čini se da je odgovor mentalno zdravlje.

Dobiven iz parotoidnih žlijezda pustinjske žabe Sonoran, poznate i kao Bufo Alvarius žaba, 5-MeO-DMT i njegov sintetski derivat razlikuje se od bilo kojeg drugog psihodelika na svijetu. U nedavnoj studiji 5-MeO-DMT, velika većina sudionika kojima je dijagnosticirana depresija ili anksioznost prijavila je poboljšanje simptoma.

Nalazi iz slične studije pokazali su da jedna doza molekule proizvodi trajno smanjenje depresije, stresa i tjeskobe, kao i povećanje svijesti, zadovoljstva životom i svjesnosti.

Iako sam se osjećala prilično potreseno nakon svog iskustva, nakon što se prašina slegla i moji zdravi obrasci spavanja vratili, osjećala sam se radosnije, razigranije i ispunjenija nadom nego ikad prije u životu, piše novinarka Voguea Michaela Trimble.

Shutterstock

Otkad su Joel Brierre i Victoria Wueschner počeli nuditi utočišta u Tepoztlánu 2018. (Tandava Retreats), s fokusom na transformativne učinke 5-MeO-DMT, doživjeli su sedmostruki porast rezervacija.

Svijet se mijenja, a mijenja se i način na koji njime prolazimo njime. Ljudi traže vezu sa sobom, svojim bližnjima i prirodom – sve to nude psihodelična wellness skloništa, kaže Brierre.

Druga strana medalje

S ovim blagodatima dolazi i kontradiktorna strana. Neke studije otkrivaju da neka psihodelična iskustva mogu izazvati negativne reakcije.

Prema istraživanju koje je proveo Jules Evans iz Challenging Psychedelic Experiences Project, oko dvije trećine od 608 ispitanih sudionika izjavilo je da su, između ostalog, doživjeli tjeskobu, strah, ljutnju, loše raspoloženje ili depresiju, paranoju, napadaje panike, sram, krivnju i ponovno izranjanje trauma.

Naučite prepoznati da su vam baterije prazne i što je ključno kod opuštanja u wellnessu – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Osim 5-MeO-DMT-a, porastao je interes i za ayahuascu, koja sadrži DMT, halucinogenik poznat po svom snažnom psihoaktivnom učinku.

Suosnivačica instituta EAST Lena Franklin – koja nudi 10-dnevna iskustva u Svetoj dolini Perua – vjeruje da sveukupno zanimanje za psihodelična utočišta raste jer pojedinci sada žele više od života. Ta bi iskustva mogla biti odgovor, budući da počivaju na raskrižju mentalnog zdravlja, putovanja i dobrobiti.

Ovi nam lijekovi pomažu da vidimo tko smo zapravo dopuštajući nam da se oslobodimo uvjetovanosti onoga što nam je rečeno da bismo trebali biti. Postoji duboka kolektivna želja za cjelovitošću, kaže Franklin. 

Njezina stajališta, i dobrobiti ayahuasce općenito, dokazuje nekoliko studija, uključujući izvješće časopisa Journal of Affective Disorder Reports.

Prema studiji iz 2021. u časopisu New England Journal of Medicine, psilocibin, dobiven iz psihodeličnih gljiva, također pokazuje obećavajuće rezultate u smislu smanjenja stope depresije, anksioznosti i ovisnosti.

U zapadnoj medicini je još uvijek ilegalno

Ipak, budući da postoji mali nadzor nad psihodeličnim skloništima, ne postoji upravljačko tijelo koje donosi ikakve sigurnosne propise.

Većina psihodeličnih terapija nije legalna u zapadnom medicinskom modelu, iako se napreduje u zemljama u kojima je ili legalna ili su granice nejasne: Meksiko, Jamajka, Kostarika, Nizozemska i Australija.

Ranije ove godine Australija je objavila da će lijekovi koji sadrže MDMA i psilocibin uskoro biti dopušteni za određenu terapijsku uporabu.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo