10 iznenađujućih upotreba paste za zube - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

10 iznenađujućih upotreba paste za zube

Osim što predstavljaju kamen temeljac oralnog zdravlja, paste za zube se mnogu koristiti za još mnoge druge namjene!

Jeste li znali da Hrvati potroše samo četiri paste za zube godišnje?! Bolesti parodonta ima osam od deset stanovnika naše zemlje, a gubitak zuba u Hrvatskoj se događa mnogo ranije nego u ostalim zemljama Europske unije.

Iznenađujući su to podaci koji nam govore kako je zubna higijena na niskim granama u našoj zemlji. No, osim što predstavlja kamen temeljac oralnog zdravlja, pasta za zube se množe koristiti za još mnoge druge namjene!

1. Uklanja boju za kosu

Ako ste ikada sami kod kuće bojali kosu, znate koliko naporne mogu biti mrlje od boje koje se javljaju na koži uz kosu. Pastom za zube ćete je lako ukloniti.

2. Umiruje prištiće

Riječ je o receptu za ljepotu naših baka koje su znale kako pasta za zube može isušiti prištiće preko noći.

3. Ublažava ubode insekata

Najbolje bi bilo koristiti pastu za zube s metvicom kako biste ublažili svrab uboda komarca, s obzirom na to da ulje metvice ima i protuupalna i analgetička svojstva. Jednostavno nanesite malo zubne paste na mjesto uboda i ostavite neka se osuši. Isti rezultat možete dobiti ako koristite tekućinu za ispiranje ustiju s metvicom.

4. Čisti tenisice

Bijele tenisice vrlo brzo prestaju biti bijele, pogotovo kada je u pitanju njihov rub koji se spaja s đonom Očistite ih i izblijedite tako da na četkicu nanesete pastu za zube i – četkajte!

5. Polira krom

Kromirani predmeti mogu izgubiti svoj sjaj – povratite ga čišćenjem s pastom za zube. Spasite svoje kromirane slavice, drćžače ručnika, pa čak i dijelove motora!

6. Učvršćuje nokte

Kako je sjajna za zaštitu cakline zuba, tako je pasta također prikladna za zdravlje i sjaj noktiju. Učvrstite nokte i ujedno ih ispolirajte tako da ih protrljate kalodontom.

7. Očistite glačalo

Ako je vaše glačalo prekrio sloj sitnih crnih čestica ili mrlja, jednostavno ih možete ukloniti tako da na običnu krpu nanesete malo paste za zube i njome protrljate glačalo. Naravno, ono mora biti isključeno i hladno.

8. Posvijetlite tipke klavira

Ako su tipke na vašem klaviru davno prestale biti crne i bijele, osvježite ih pastom za zube, koja će u tren oka iz njih “izvući” bjelinu.

9. Očistite srebrni nakit

Srebrni nakit i pribor za jelo s vremenom poprime sivkastu boju. Rješite je se tako da po komadu nakita ili pribora za jelo protrljate malo kalodonta uz pomoć krpice.

10. Uklonite mrlje od kave ili čaja

Redovito ispijanje crne kave ili čaja može ostaviti tragove na vašim šalicama. Ne morate ih zamijeniti novima – jednostavno ih istrljajte zubnom pastom.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo