Psiha

Psiha

10 stvari koje na toaletu radite potpuno krivo – među njima i preagresivno čišćenje

Shutterstock

Morate pogledati prije nego pustite vodu, nježnije se brisati papirom i da, postoji pravilan način kako se stavlja WC papir…

U kupaonici je toplo, ugodno i nema nikoga da vas smeta, pa je idealno čitati novine ili pregledavati društvene mreže, ali ipak biste trebali pronaći drugo mjesto za odmor…
Prije nego vam otkrijemo što sve možete učiniti krivo, podsjetimo da su krvave točkice ili mrlje na papiru ili stolici upozorenje da se morate obratiti liječniku.

1. Previše stiskanja škodi

Zadržavanje daha i napinjanje crijeva može značiti preveliki pritisak na vene na rektumu što može rezultirati hemoroidima, ali i stvoriti analne fisure. Radi se o uzdužnom rascjepu u površinskom sloju koji oblaže analni kanal i mogu biti bolne. Kako bi stolica bila mekana i lakše izašla van, stručnjaci s Mayo klinike savjetuju da povećate unos vlakana, vode ali i budete aktivni. Ono što vam još može pomoći je spuštanje u čučanj nekoliko sekundi  jer bi ta pozicija mogla pokrenuti crijeva da se pokrenu i tako vama olakšati posao.

2. Ne provjeravate izgled stolice

Naravno da je odvratno, ali uvid u ono što izlazi iz crijeva može ponekad otkriti i što se događa u organizmu. Mekana, glatka stolica oblika kobasice je znak dobrog zdravlja probavnog trakta i želuca. Ako se radi o tvrdoj stolici možda je vrijeme da u prehranu uvrstite više vlakana ali i tekućine. Stolica koja je vodenasta može biti signal otrovanja ili intolerancije na hranu, pa čak i nekih ozbiljnijih stanja poput celijakije ili Chronove bolesti. Stolica koja pluta po površini može biti posljedica loše apsorpcije nutrijenta.

Genijalan trik kako iskoristiti tubu od papirnatog ručnika – iznenadit će vas!

3. Ignorirate mokraću neugodnog mirisa

Nije razlog za paniku ako ste nedavno jeli šparoge… No ako je miris jak, a urin je taman i mutan, može se raditi o infekciji urinarnog trakta, upali bubrega, bolesti jetre, loše kontroliranog dijabetesa ili nekih metaboličkih poremećaja. Ako je prisutan miris po amonijaku, možda vam tijelu nedostaje tekućine.

4. Predugo sjedite

Na početku teksta smo opisali kako može biti ugodno sjediti u miru na WC školjci, ali ipak to ne biste trebali raditi jer će ta pozicija tijela samo dodati opterećenje na vene područja oko anusa, a ako one oteknu, možete poželjeti dobrodošlicu hemoroidima. Ako primijetite krv na papiru ili u stolici, kontaktirajte liječnika koji može, ako nije u pitanju ništa ozbiljno, barem prepisati kremu koja će vam pomoći.

5. Perete školjku jakim sredstvima

Ako koristite jaka sredstva poput izbjeljivala u kombinaciji sa sredstvima koja sadrže amonijak, ili proizvode toksične plinove, možete početi kašljati, može vam biti zlo, a ako se radi o velikim koncentracijama, može doći i do boli u plućima ili upale pluća. Korištenje u paru s vinskim octom isto nije neka sreća, jer će izbjeljivač i kiselina i kombinaciji stvoriti toksični plin od kojega vas mogu peći oči i može doći do problema s disanjem – ako govorimo o malim količinama, a u većim može biti i fatalno.

6. Previše higijene nije dobro

Agresivno brisanje ili previše pranja sapunima, losionima ili maramicama može samo izazvati iritaciju na stražnjici i rezultirati nečim što se zove „sindrom poliranog anusa“. Naravno da se je pametno dobro obrisati nakon velike nužde, ali nema potrebe za ribanjem, dovoljno je koristiti običan papir, mokre maramice ili se oprati blagim sapunom.

Ako želite biti zdravi, iz kuće odmah bacite ovih 10 predmeta!

7. Ispirete vaginu

Zdrava vagina je dom dobrih bakterija koje stvaraju okoliš koji će vas zaštiti od infekcija i iritacija. Ako inzistirate na čestom pranju s neprovjerenim sredstvima, može doći do poremećaja pH vrijednosti, što će pak povećati rizik od iritacija i infekcija. Ispiranje može i postojeće infekcije učiniti gorima.

8. Bacate u školjku mokre maramice

Iako će mnogi tvrditi da nije štetno bacati ih u toalet, jedan je test, proveden od strane Consumer Reports pokazao kako se uone u vodi ne raspadaju nakon 10 minuta, za razliku od toaletnog papira koji će se raspasti nakon par sekundi. Bacite ih u koš za smeće ako želite izbjeći probleme sa zaštopanim cijevima.

9. Puštate vodu bez da ste spustili dasku

Ne samo da ćete tako u zrak pustiti sve nečistoće, nego te čestice mogu putovati i do 6 metara udaljenosti! To sigurno ne želite pa prije puštanja vode spustite dasku!

10. Krivo ste stavili WC papir

Da postoji i to – pravilan način za stavljanje papira, a radi se o stoljeću staroj debati koja je sad rješenja – novinar  Owen Williams je stavio fotografiju na društvene mreže prvog patentna za držač toaletnog papira, a ta slika prikazuje kako papir mora stajati – s gorenje strane role.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo