Psiha

Psiha

10 zdravih navika Mirjane Mikulec: Prevencija je iznimno bitna i redovito kontroliram svoje zdravlje

Renomirana dizajnerica interijera Mirjana Mikulec smatra da je prevencija iznimno bitna i redovita je u pretragama i kontroli svog zdravlja

1. San

Pazim da spavam 8 sati dnevno i to mi je iznimno bitno da bih mogla izgurati radni dan i tempo koji imam. Smatram da je san iznimno važan za naše zdravlje kako fizičko, tako i ono psihičko.

2. Trening tri puta tjedno

Zaista se trudim odraditi trening tri puta jedno. To iznimno dobro djeluje na mene jer se tako ispušem, razbistrim glavu i u boljoj sam kondiciji. Treninzi su mi pomoglo i s držanjem kao i s bolovima u vratnoj kralježnici. Sve mi je puno jednostavnije odraditi kada tijelo održavam u dobro kondiciji.

3. Zdrava i redovita prehrana

U pravilu se moja prehrana bazira na kuhanoj domaćoj hrani u kojoj prevladava povrće. Kad jedem po restoranima onda će to u pravilu biti riba ili neke juhe. Zadnjih desetak godina kako sam počela više paziti na odnos prema svome tijelu prehrana je bila jedna od prvih navika koju sam krenula mijenjati.

10 zdravih navika Albine Grčić: Ne izlazi iz kuće bez vitaminske bombe, a otkriva i omiljenu fizičku aktivnost

4. Masaža

Ja sam jedna od onih ljudi koja masažu smatra nužno potrebnom tako da nastojim jednom u dva tjedna odraditi masažu cijelog tijela ili minimalno leđa i stopala. Blagodati masaže svi znamo, samo eto možda nekim ljudima koji manje sjede i manje telefoniraju nije toliko potrebna. Ja je zaista volim i uživam u njoj.

5. Bijeg u prirodu

Jako volim Zagreb i koristim sve njegove blagodati ali zbog brzog načina života zaista volim pobjeći van grada. Vikend koji odem na more ili u planine za mene je i kvalitetno vrijeme s obitelji i punjenje baterija.

6. Prijateljstvo

Volim druženja sa svojim prijateljima i smatram da su nam svima potrebna jer smo mi prvenstveno socijalna bića. Kad kažem druženja, govorim o onih par pravih odnosa koje uspijemo razviti i zadržati tokom života s ljudima s kojima se toliko dobro poznajete da već komunicirate i pogledom.

7. Putovanja

Promjena okruženja, posebice ako se radi o bitno drugačijoj kulturi na mene djeluje uvijek inspirirajuće i širi moje vidike pa bih ja uvijek putovanje stavila na listu zdravih navika jer su kod mene zaista već prešla u naviku.

8. Redovite kontrole

Smatram da je prevencija iznimno bitna i redovito kontroliram svoje zdravlje. Kako većina nas vodi užurbani ritam života nisam sigurna da na vrijeme prepoznajemo simptome i govore našeg tijela pa je ovo nešto što mislim da je minimum koji možemo napraviti za svoje tijelo.

20 genijalnih trikova kako poboljšati zdravlje u manje od minute i ostati zdrav cijelo ljeto

9. Humor i pozitiva

Trudim sa na sve gledati pozitivno i kad je situacija na prvu bezizlazna te okrenuti to na humor jer smatram da je to najzdraviji način obrane. Osim samog stava iznimno se dobro osjećam kad se puno smijem i kad sam okružena s ljudima koji imaju smisla za humor.

10. Godišnji bez mobitela

Ovu zdravu naviku još uvijek nisam usvojila, ali sam je namjerno stavila na listu jer želim doći do toga da si mogu priuštiti dva tjedna godišnjeg odmora bez da sjedim na mobitelu i laptopu, pa eto nadam se da je prvi korak i postavljanje samog cilja.

Fotografije: Darko Mihalić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo