Psiha

Psiha

5 razloga zašto je ljubljenje najbolji prijatelj našega zdravlja

Volite se ljubiti? To vam stvara osjećaj zajedništva i proizvodi leptiriće u trbuhu? Sada imate i zdravstvene razloge zašto biste trebali nastaviti s ovom praksom koja nikome nije mrska.

Dokazano je da ljubljenje nema samo dobrobiti kada je romantični život u pitanju, nego kada je i u pitanju naše zdravlje. Obično se za dobro zdravstveno stanje savjetuje da jedemo pravilno, vježbamo redovno, spavamo dovoljno…

Često se zaboravlja da su katkada male stvari jedne od ključnih pokretača nas samih. Upravo je to stvar s ljubljenjem.

Poljubac voljene osobe liječi!

1. Snižava krvni tlak

Za vrijeme ljubljenja naše srce dobije ritam koji nam pomaže u postizanju balansa unutar krvnih žila. U tom trenutku naša se prokrvljenost poveća i na ravnomjeran način dopire do svih dijelova organizma.

2. Ublažava grčeve i glavobolju

Ako imate glavobolju ili menstrualne bolove, ljubljenje se može pokazati kao izvanredan lijek za vas. Naravno, bol neće instantno nestati, ali će vas svakako opustiti zbog čega ćete zaboraviti na bol. Stoga, glavobolja više ne bi trebala biti izlika, nego, štoviše, razlog za ljubljenje.

Osim ljubljenja, terapija glazbom je izvrsna za ublažavanje glavobolje!

3. Bori se protiv karijesa

Možda nije najromantičniji razlog za ljubljenje, ali ljubljenje može biti odlična prevencija u stvaranju karijesa. Naime, kada se ljubimo, povećava se količina pljuvačke u našim ustima koja pomaže u skidanju plaka koji vodi do stvaranja karijesa. 

4. Luči hormone sreće

Osim fizičkoga, jednako je bitno i naše psihičko zdravlje. Dokazano je da ljubljenje opušta hormone kao što su endorfin i oksitocin koji smanjuju stres i čine nas sretnima. Upravo zbog toga ljubljenje vrlo lako može izazvati ovisnost.

5. Pruža vam mali tretman face-liftinga

Za vrijeme ljubljenja aktivira se oko 30 mišića na našem licu. Aktivacijom mišića na licu zateže se koža, posebice na obrazima. Još jedan od razloga zašto se nikada ne biste trebali prestati ljubiti!

Želite ljubiti nezaboravno? Otkrivamo 5 trikova koji će vam u tome pomoći!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo