Psiha

Psiha

6 tajni koje liječnici ne žele da znate o njima i neće vam ih tako lako otkriti

Shutterstock 1714681855

Iako ne mogu uzrokovati probleme, neke stvari ne žele da znate.

Zbog svega što nas okružuje već više od godinu dana, velike su šanse da ćete i vi morati posjetiti liječnika. Liječnik će vam reći sve o vašem stanju i mogućem liječenju, ali koje su to stvari koje će uvijek zadržati za sebe?

1. Oni znaju kada lažete

“Iznenadili biste se količinom pacijenta koji dolaze u hitnu službu i koji odluče da liječniku neće otkriti važne detalje vezane za njihovo stanje. No oni bi trebali znati da mi vidimo kada lažu, a često to rade jer ih je sram ili su nervozni te se pitaju hoće li im se pružiti jednaka njega ako kažu istinu, na primjer korištenje alkohola ili opijata koji se ne slažu s propisanom terapijom“, pojasnila je dr. Rachel Shively, liječnica hitne medicine te dodaje da je važno sve reći liječniku kako bi imao što bolji uvid u vaše stanje.

2. Ne vole kada pretjerujete

“Ponekad će ljudi lagati o ozbiljnosti simptoma ili nekim neobičnim simptomima jer su čuli kako im liječnik neće posvetiti dovoljno pažnje ako im simptomi apsolutno nisu jaki. Radi se o neutemeljenom podatku ali se često pitam na kakvu su to skrb naišli kod liječnika i kakvo je to njihovo prethodno iskustvo da vjeruju u te priče.“, pojasnila je dr. Shively.

Ovih 10 prikrivenih znakova da imate bolesno srce nikako ne smijete zanemariti

3. Ljuti ih kada liječniku dolazite iz krivih razloga

“Iako ne radim u hitnoj službi pa se i nosim s otkazivanjima termina, ponekad će doći osoba koja je u potrazi za opijatima ili želi da ju se primi u bolnicu radi socijalnih razloga. Ovakvi me pacijenti frustriraju jer neprimjereno koriste resurse i tako stvaraju probleme za osobe koje imaju stvarne probleme. Uz to takve osobe često pokazuju i agresivno ponašanje prema liječnicima i osoblju“, dodala je te istaknula kako se iza tog ponašanja obično kriju mentalne bolesti ili siromaštvo.

4. Neće vam pružiti osobno mišljenje

“Uvijek se trudim zadržati osobno mišljenje u razgovoru s pacijentom koji možda razmišlja o pobačaju ili nekoj drugoj velikoj temi, a moj posao je da budem objektivna i da im jednostavno izložim dobre i loše strane onoga što žele. Moj posao nije da krivim, osuđujem ili mijenjam mišljenje pacijenta. Poštujem mišljenje pacijenta i na meni je da mu pružim sve potrebne informacije“, pojasnila je Dr. Erica Steele.

5. Neće otkriti svoje godine

“Jesam mlada ali i izgledam puno mlađa nego jesam, no ekstremno sam pametna i često ostavljam ljude bez riječi sa svojim znanjem, no moj izgled ponekad pacijente zbunjuje pa me često pitaju jesam li premlada da bi bila liječnica. Iako godine ponekad mogu biti faktor, u ovom slučaju nisu“, dodala je dr. Steele.

Kako pobijediti ljetni umor? Postoje trikovi koji će vam pomoći da se preporodite

6. Neće vam otkriti koje su religije

“Svoju vjeru čuvam za sebe. Iako radim u državi gdje je Biblija sve, često me se pita o tome koje sam vjere. Smatram da je važno imati liječnika kojemu vjerujete, nije ugodno kada vam se postavljaju tako intimna pitanja. Također, vjernik jesam ali mislim da to nema veze s mojim medicinskim znanjem, pa o tome ne volim govoriti“, zaključila je.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo