Ako na Interliberu kupujete samo jednu knjigu, možda je upravo ova pravi izbor - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ako na Interliberu kupujete samo jednu knjigu, možda je upravo ova pravi izbor

Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan autorice Julije Baird nadahnjujuća je knjiga koja zrcali blistavu, istinsku prirodu života.

Sigurno smo da vas i ne treba previše nagovarati na posjet Interliberu, ali ako se pitate na što obratiti posebnu pažnju onda je odgovor nova knjiga u izdanju Školske knjige neobičnog naziva – Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan.

Nagrađivana australska povjesničarka, spisateljica i novinarka Julia Baird u ovoj knjizi koja je proglašena knjigom godine 2021. (Australian Book Industry Awards) opisuje mračno razdoblje života kada su joj dijagnosticirali karcinom te otkriva kako se othrvala potonuću u depresiju i pronašla novu životnu radost.

Bezbroj pitanja

Kako preživjeti ili se čak osnaživati onda kad se svijet ruši, kad smo, na primjer, svladani bolešću ili jakom duševnom patnjom, gubitkom i boli? Je li moguće doživjeti ono što redovnik David Steindl-Rast naziva „ona vrsta sreće koja ne ovisi o onome što se događa”? Kada su naši dani mračni i besmisleni, kad nas okolnosti zasipaju blatom, kako možemo biti sigurni da ćemo ponovno zračiti one pouke koje smo upili na Sunčevoj svjetlosti?

Pitanja su to koja postavlja ova doktorica znanosti, novinarka i nagrađivana kolumnistica New York Timesa i Washington Posta te voditeljica, urednica raznih publikacija i autorica svjetskog bestselera Kraljica Viktorija (2016. godine) u svojemu novome remek-djelu.

Odmorite se uz dobru knjigu – od korisnih priručnika do fantastičnih romana

Perspektiva je ključna

U tome sofisticiranome publicističkom štivu (na hrvatski je prevela Lidija Šimunić Mesić) autorica Baird govori o važnosti pronalaženja unutarnjeg svjetla kad život postane mračan, ali i o prepoznavanju važnih stvari i osoba oko nas. Britkim i pitkim stilom vodi nas na put oko svijeta i daje smjernice gdje, kada i kako pronaći zadivljujuće prizore, događaje koji ostavljaju bez daha, ne samo u prirodi, nego i u prijateljstvu, u obitelji i konačno u sebi samima. Govori nam o ljudskoj potrebi za začudnim i kako si možemo dopustiti biti i ostati začuđeni u svijetu koji sve više tone u otuđenost.

U autobiografskim dijelovima knjige autorica donosi i detaljne opise svojega mračna životnog razdoblja kada su joj dijagnosticirali karcinom i objašnjava što joj je zapravo spasilo život u borbi s tom zloćudnom bolesti, kako se othrvala potonuću u depresiju i pronašla novu radost života. Govori nam o perspektivi koja znači život ili, kako sama kaže:

Perspektiva je ključna stvar. Kako je pisao američki autor Robert Fulghum: ‘Ako slomite vrat, ako nemate ništa za jelo, ako vam kuća gori – onda imate problem. Sve drugo je tek neprilika. Život jest nezgodan. Život je kvrgav… Kvrga ili grudica u zobenom brašnu, kvržica u grlu i kvržica u dojkama nisu iste vrste kvrga. Treba naučiti razliku’. Istina je: trebamo se opirati žaljenju na neprilike koje smo doživjeli. To znači živjeti.

Mentalne splavi

Pronicava, čudesna, lako čitljiva i sjajna, ova je knjiga bezgranično zahvalna za čitanje. Izvanredan spoj izvrsnog istraživačkog novinarstva, psihologije i autobiografije donosi nov uvid u pravo značenje osjećaja zadivljenosti koji je mnogo širi i snažniji od pukog očuvanja duševnog zdravlja. Zadivljenost inspirira pozornost, budnost i snagu. Fosforescencija je jedna od onih knjiga koje zrcale istinsku prirodu života – silovita je i puna malih blistavih dragocjenosti.

Napisala sam ovu knjigu kao podsjetnik na mentalne splavi koje možemo izgraditi kako bismo ostali plutati, ljepotu koja bi nas mogla utješiti, aktivnosti koje bi nas mogle osnažiti (…). U vrtlogu borbe s bolešću poput karcinoma svi su drugi zvukovi zaglušeni i čujete samo lupanje svoga srca, udisanje vlastita daha, nesigurnost vlastita koraka. (…) Kako izdržimo kada patnja postane nesnosna i kada nam se prepreke čine golemima? Kako nastavljamo svijetliti kada život postane mračan? (…) i dodaje:

“Ono što me oduševilo i zapravo držalo ovih proteklih nekoliko godina bila je spoznaja da imamo sposobnost pronalaženja, njegovanja i nošenja našega vlastitog unutarnjega, živog svjetla – svjetla koje odbija tamu. Ovdje se ne radi o divljem plamenu, ovdje se radi o vještini jednostavne fosforescencije – o biti blistav i svijetao na temperaturama koje su ispod bijele užarenosti, o skladištenju svjetla za kasniju uporabu, o onom tihom žarenju bez sagorijevanja”, objašnjava autorica.

Izdržljivost duha

Knjiga Fosforescencija zaista je blistava knjiga-prijatelj – pruži vam ruku, povede na ples po pijesku bijelih australskih obala, ukrasi vas dragocjenostima mora, šuma, rijeka i onda vas povede na put oko svijeta ‒ u šarenilo i vrevu New Yorka, mudrost Japana, ljekovitost Indije i dalje, ispriča vam bezbroj dogodovština, nevjerojatnih uvida, korisnih znanja – što svojih, što poznatih ljudi, što povijesnih osoba. Julia Baird preživjela je karcinom, no u borbi s njim naučila je živjeti jer se podsjetila na to kako ponovno biti zadivljena i postati fosforescentna. A kako i što je naučila o prirodnom unutarnjem svjetlu s kojima se rađamo i onda ga zaboravljamo, o pozornosti i vrednovanju vremena tu-i-sada, o brizi i ljubavi te izdržljivosti ljudskog duha i uma, možete saznati na stranicama pisanim šarmantnim i elegantnim stilom.

Četiri neočekivana signala koji otkrivaju da ste pametniji od drugih – provjerite kako stojite

Iz recenzija – Fosforescencija

Julia Baird daje nam prekrasan i osvježavajuće nov pristup spoznaji o onome svjetlu koje prolazi i kroz najveću tamu… Knjiga poput ove cilja probuditi osjećaj zadivljenosti, utjehe i uživanja u životu, cilja na važnost odgovora o povezanosti i unutarnjem svjetlu i to radi na najbolji mogući način.

The Guardian

Čitanje ove knjige je poput vremenom neograničenog druženja s divnim prijateljem uz čašu dobrog vina… prekrasna i inspirativna.

The Australian

Inteligentna i emotivno pronicava… knjiga koja će vas okrijepiti.

Sydney Morning Herald

I bezvremenska knjiga i knjiga trenutka, mudra je i začuđujuća.

Geraldine Brooks, dobitnica Pulitzerove nagrade

Svjetlo vodilja koje istodobno jarko plamti i nježno ohrabruje.

Booklist

Blistavo lijepa knjiga, puna milosti.

Magda Szubanski, glumica i komičarka

Foto: Arhiva, Tomislav Miletić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo