Psiha

Psiha

Beba dolazi… Priprema, Pozor, Start!

Sve što ste željeli znati o majčinstvu, a niste se usudili pitati sada možete pronaći u knjizi “Priprema, Pozor, Start!” – emocionalnom vodiču za “preživljavanje” prve godine.

Priprema, Pozor, Start !

Glavna misija knjige jest da pomogne novopečenim mamama da se uspješno nose u novoj ulozi – ulozi mame. Glavne teme su načini kako da si mama olakša prvu godinu i “preživi” taj najturbulentniji period života. Stručnjaci ističu kako su prve tri godine djetetovog života najbitnije za kvalitetan emocionalan razvoj djeteta. A za to je presudna sretna mama.

Porodiljni dopust kao razdoblje kreativnosti

”Za vrijeme porodiljnog dopusta sam imala veliku potrebu ukrasti dio vremena za sebe i posvetiti se svojim hobijima, međutim često mi to nije išlo od ruke. Počela sam intenzivno čitati i shvatila sam da mi knjiga uistinu može biti najbolji prijatelj na tom putu. Gdje god se nalazila sa svojom bebom, u trenu kad bi zaspala ja bi se uhvatila čitanja. Tada sam shvatila da sva literatura o majčinstvu donosi odgovore vezane za fizičke promjene u trudnoći, a ja sam željela znati više o emocionalnom aspektu tog iskustva. I tako sam počela pisati dnevnik, koji se pretočio u vlastitu knjigu“, ističe autorica.

kPo čemu se “Priprema, pozor, start!” razlikuje od drugih knjiga o trudnoći i majčinstvu?
Knjiga je razgovornog tona, kad ju čitate imate dojam da pričate s prijateljicom. Iskrena je, možda u nekim dijelovima dotiče bolna područja, ali opet takve stvari se događaju pisalo se o njima ili ne. Ne prodaje ideal da postoji savršena mama. Emocionalno je nabijena, i možda u nekim dijelovima feministički nastrojena. Sve u svemu totalno drukčija od drugih.

Glavna majčinska uloga

Najvažnije je biti tu. U dobru i zlu. Bez prtljaga prošlosti i utega budućnosti. Dati djetetu prazan papir i kist da sam naslika svoju životnu sliku. Vaš jedini zadatak je dati toj slici začina koji su besplatni: žličicu nježnosti, dvije žličice strpljenja, 20 godina potpore, grančicu razumijevanja i sve dobro zaliti ljubavlju.

Tabu tebe vezane za majčinstvo o kojima se u medijima ili općenito u društvu ne priča:

  1. Žena nije nužno “po defaultu” spremna i stvorena za majčinstvo
  2. Nije životna želja svake žene imati dijete
  3. Nije nužno imati partnera ili biti u braku za kvalitetan odgoj djeteta
  4. Postporođajna depresija

Kako se postaje sretna mama?

Sretna mama: žena koja brine o svom izgledu, o stanju svog uma, koja je svjesna svih svojih uloga i u nijednoj ne pretjeruje, ostvaruje se na više područja ako ima tu potrebu, radi posao koji voli ili ga bar pokušava naći, nikada ne odustaje od svojih snova, daje se u onoj mjeri u kojoj joj ostaje dovoljno sebe za sebe, zna reći NE, uglavnom je ljubazna i spremna pomoći, pokušava se riješiti loših obrazaca. Jednom rečenicom – žena koja radi na sebi kako bi mogla biti uzor svom djetetu.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo