Bolesni zbog vlastite kupaonice - dobro očistite jedan predmet na koji često zaboravljamo - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Bolesni zbog vlastite kupaonice – dobro očistite jedan predmet na koji često zaboravljamo

Shutterstock 2075189089

Kada čistite, ne preskačite ovaj predmet

Od kad traje pandemija svi smo naučili koliko je važno prati ruke i dezinficirati površine koje često diramo, no čak i u tom periodu intenzivnog čišćenja, često smo propuštali jedan predmet koji bi mogao biti pun prljavštine i bakterija. Nalazi se u kupaonici a nije WC školjka! 

Koji je to najprljaviji predmet u vašoj kući? Nije ono što mislite…

U studiji provedenoj nad kućanstvima, globalna organizacija za zdravlje i sigurnost je testirala 30 površina u 22 kućanstva na bakterije, gljivice i plijesan. 6 se najprljavijih površina nalazilo u kupaonici

Evo što su otkrili: “Dok je 27 posto daski na toaletu sadržavalo plijesan i gljivice, 64 posto držača (čaša) četkica za zube može “pohvaliti” istim sadržajem. Od svih držača za četkice, 27 posto je sadržavalo koliformnu bakteriju, a 14 posto stafilokok.”, stoji u priopćenju. 

Ako vas muče pesticidi, kupujte ovih 10 ‘najčišćih’ namirnica u trgovinama

Sada se zapitajte koliko često perete držače za četkice? Vjerujemo ne dovoljno često. “Taj je predmet dom brojnih faktora koje bakterije trebaju da bi se množile, to je tamno i vlažno mjesto koje se ne čisti često”, pojasnila je mikrobiologinja Lisa Yakas. 

Još je jedno mjesto izvor opasnosti…

Vjerojatno i sami možete pretpostaviti odakle se može javiti fekalni koliform, a to je WC školjka. Kada se pušta voda, a daska nije spuštena, dolazi do njegovog otpuštanja u zrak i na površine oko nje, pa i držača za četkice. 

“Znanstvenici su otkrili da puštanje vode, nakon velike ili male nužde, u zrak se otpuštaju kapljice aerosola i to čak do tri metra u visinu i širinu. Upravo one se mogu zadržati u zraku dovoljno dugo da ih možete udahnuti vi i osoba koja će u kupaonicu uči nakon vas”, stoji u priopćenju. 

Riješite problem: Evo zašto je u perilicu posuđa dobro povremeno staviti i ocat

I nakon što pandemija prođe, važno je održavati površine čistima kako biste zaštitili svoje zdravlje ali i zdravlje ukućana, a posebnu pažnju treba obratiti na površine koje privlače bakterije i viruse. U kupaonici se to odnosi na WC školjku, umivaonik, ručke, pipe, ali i držače četkica za zube. Operite ih detaljno sapunom i vodom ili ih stavite u perilicu posuđa – često. 

Možete prati i četkice za zube tako da ih namočite u otopinu s 3% vodikovog peroksida ili listerina i tako ubiti i do 85 štetnih bakterija. 

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo