Psiha

Psiha

Festival od palente u Poreču

U povodu Dana svetog Maura Porečani organiziraju festival posvećen palenti. Kušajte razna jela od ove tradicionalne namirnice i prisjetite se davnih jela, priča i ljudi.

Obilježavajući blagdan sv. Maura, zaštitnika grada, Porečani organiziraju razna prigodna događanja. Tako će se od 19. do 21. studenog održati Festival od palente, gastronomsko-zabavnog sadržaja, namjenjen svima koji se u ovim zimskim mjesecima nađu u Istri i Poreču!

Program će započeti 21. studenog u 10 sati na Trgu slobode, gdje će se predstavljati i moći kušati razna jela od palente pod sloganom Festivala  “od marende do večere“. 

“Naoko jednostavna hrana naših starih i dobra istarska vina, uz glazbu i druženje na Trgu učinit će taj dan zabavnim i zanimljivim doživljajem. Svakako je to svečarski trenutak, mjesto sretanja, kušanja i prisjećanja nekih davnih jela, priča i ljudi, ali i smišljanja novih doživljaja pa će svakom turistu biti zanimljivo vidjeti i osjetiti  tu neobičnu i živu zimsku scenografiju”, stoji na stranicama Turističke zajednice Poreča.

Palenta (žganci ili pura) jelo je od ukuhanog kukuruznog brašna. Naziv palenta ili polenta posuđenica je iz talijanskoga jezika koji je pak ovu riječ preuzeo od istoimene latinske riječi za ječmenu kašu. Iz Italije se proširila diljem Europe, a u Hrvatskoj se najčešće priprema u Istri, Primorju i Dalmaciji. U kajkavskom dijelu Hrvatske te u Sloveniji ovo se naziva žganci od glagola (vu)žgati, što znači paliti. Žganci se tipično rade od nešto krupnijeg kukuruznog zrna nego klasična palenta. Jedu se često s mlijekom, vrhnjem, jogurtom ili pak kao prilog uz glavno mesno jelo s umakom.

U Istri je palenta bila uobičajeni obrok siromašnih, a kuhala se od kukuruznoga brašna u kotlu nad ognjištem i miješala vrnjačom ili palentačem.

Program Festivala od palente

Srijeda 19. studenog – Zavičajni muzej Poreštine

  • 19.00 Predavanje prof. Gaetana Benčića na temu “Kapitalne investicije u Poreču u 13. stoljeću”; Svečana dodjela Nagrade Sv.Mauro. Nagradu će uručiti gradonačelnik Grada Poreča Parenzo Edi Štifanić

Petak 21. studenog – Dan sv. Maura, zaštitnika Grada Poreča – Parenzo

  • 9.00 Degustacija jela od palente, od marende do večere, Trg slobode
  • 10.00 nastup Big Benda, Trg slobode
  • 10.30 Svečana sveta misa i nakon mise velika procesija ulicama grada, Eufrazijeva bazilika
  • 13.00 Nastup grupe Baredinesaurusi
  • 15.30 Nastup Porečkih mažoretkinja
  • 16.00 Nastup grupe Fun Box
  • 18.00 Nastup grupe Šćike, Trg slobode
  • 19.00 Kulinarski troboj u pripremi jela od palente, Restoran Grand Hotela Palazzo na gradskoj rivi

Dok kratite vrijeme do Festivala od palente, probajte naš recept – Video: Palenta s češnjakom, bademima i rikolom.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo