Psiha

Psiha

Glenn Miller Orchestra vraća se Zagrebu

Glenn Miller jedan je od najistaknutijih glazbenika s početka prošlog stoljeća. Bio je neupitni kralj žanra koji će 13. siječnja zasigurno rasplesati dvoranu Lisinski, a to je dobri stari swing!

U glazbenu povijest ucrtao je skladbe poput Moonlight Serenade, In The Mood, Pennyslvania 6-5000, Chatanooga Choo Choo ili At Last… Orkestar koji nosi i slavi njegovo ime u Zagreb dolazi u okviru turneje “In The Miller Mood“, a iza njih su rasprodani koncerti diljem Europe.

Glenn Miller

Život Glenn Millera okončan je tragičnom nesrećom, a u besmrtnost je ušao zahvaljujući izuzetnom talentu i upornosti. Sa samo 35 godina bio je najsjajnija zvijezda američke jazz scene, taj mršavi i koščati muškarac ozbiljnog držanja s prepoznatljivim okruglim naočalama. U glazbu je unio novi i svježi zvuk koji je ponajviše bio baziran na solistima, ali u harmoniji s cijelim orkestrom. Radio, tada najmoćniji medij, u jesen 1939. godine lansirao ga je u zvijezde jer su skladbe “In The Mood”, “Pennsylvania 6-5000”, “String Of Pearls” i “Moonlight Serenade” postale vrlo brzo obožavane diljem svijeta. Tako je dobio svoju “propusnicu” za Hall of Fame, a bio je i bogatiji za nekoliko Grammya.

Kralj američkog swinga kako su ga često nazivali, odlučio se pridružiti američkim ratnim snagama 1942. godine pa je, nakon što su ga odbili u mornarici, utemeljio U.S. Air Force Orchestra. Kraj njegova života obavijen je velom tajne jer je 1944. godine nestao u zrakoplovnoj nesreći iznad La Manchea, u dobi od samo 40 godina. Avion u kojem je stradao nije nikada pronađen. Kako je tajna dugovječnija od bilo kakve istine, njegov zanimljiv i buran život s misterioznim krajem nastavio je zanimati svjetsku javnost što je ovjekovječeno u igranim i dokumentarnim filmovima.

Nakon Drugog svjetskog rata, član Millerovog orchestra Tex Beneke okupio je novi Glenn Miller Orchestra, a 1956. godine ulogu voditelja preuzeo je Ray McKinley, bivši glavni bubnjar u Millerovom Air Force Orchestra. Godine 1978. vodstvo orkestra za Europu preuzima Wil Salden koji za svaki od njihovih koncerata ima istu poruku: “Svaki vođa benda ili skladatelj sanja da stvara nov i nepogrešiv zvuk koji je istog trena prepoznatljiv. Dođite i uvjerite se sami da se tradicija nastavlja i uživajte u nezaboravnoj večeri…”.

Glenn Miller Orchestra

Zagrebački koncert Glenn Miller Orchestra prvi je datum regionalne turneje koja će ih odvesti u Lendavu, Mostar, Podgoricu, Sarajevo i Beograd. Njihov zadnji nastup pred zagrebačkom publikom 2008. godine napunio je dvoranu Lisinski, što će nesumnjivo biti dovoljan razlog da i ovaj put večer elegancije i swinga privuče brojne posjetitelje.

Ulaznice za ovu glazbeni čaroliju mogle bi biti u “vrhu” najpoželjnijih blagdanskih poklona jer će u prodaju biti pušteno samo 1400 ulaznica. Njihova je cijena gotovo dvostruko povoljnija od cijena iz 2008. godine, a podijeljene su u četiri kategorije: 150 kuna, 180 kuna, 220 kuna i 250 kuna. Ulaznice možete kupiti na blagajni dvorane Lisinski ( svakim danom od 10 do 20 sati te subotom od 9 do 14 sati ) ili putem postala Ulaznice.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo