Psiha

Psiha

HNK predstavlja novu premijeru baleta “Giselle”

Trajno izazovan plesačima i privlačan publici, balet “Giselle” zadržao više od sto i sedamdeset godina u standardnim repertoarima svih velikih baletnih kuća.

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu izvest će premijeru Giselle Adolphea Adama u utorak 21. siječnja (u 19:30 sati). Baletno djelo bit će izvedeno u koreografiji Iraide Lukašove, prema Jeanu Coralliju i Julesu Perrotu, u redakciji Mariusa Petipaa, u scenografiji Dinke Jeričević, kostimografiji Karla Klemenčiča i oblikovanju svjetla Denija Šesnića.

Klasično baletno djelo Giselle od svoje praizvedbe 1841. u Parizu doživjelo je mnoge koreografske preobrazbe, a najdulje se zadržalo na repertoaru u rukopisu koreografskog klasika Mariusa Petipaa. Trajno izazovan plesačima i privlačan publici, ovaj se balet zadržao više od sto i sedamdeset godina u standardnim repertoarima svih velikih baletnih kuća. Romantična priča Theophila Gautiera i glazba Adolphea Adama zahtijevaju visoku razinu plesnoga umijeća, vrhunsku tehniku i sposobnost dramatskog oblikovanja likova, što je zagrebački Balet mogao pružiti još 1897. godine, upravo 21. siječnja, na prvoj hrvatskoj izvedbi Giselle. Prva Giselle u Zagrebu bila je Emma Grondona uz Richarda Allegrija kao Albrechta, Mariju Kraus u ulozi Myrthe i Krunu Kesterčaneka u ulozi Hilariona.

U glavnim ulogama ove sezone izmjenjivat će se Edina Pličanić, Mai Kageyama, Pavla Mikolavčić (Giselle), Friedemann Vogel, Anton Bogov, Tomislav Petranović (Grof Albrecht), Azamat Nabiullin, George Stanciu (Hilarion), Iva Vitić Gameiro, Natalia Horsnell (Myrtha) i dr.

Orkestrom će ravnati Mihail Sinkevič i Miroslav Salopek.

Reprize: 23., 24., 25., 27. i 29. siječnja te 1., 10. i 11. veljače 2014. godine.

Moografija “Giselle u Zagrebu”

Istog dana kada će se održati premijera baleta Giselle u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta će se u 12 sati održati promocija monografije “Giselle u Zagrebu” Mladena Mordeja Vučkovića u izdanju Društva za promicanje glazbe, plesa i glazbenoscenske umjetnosti Hilarion, popraćena izložbom.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo