Psiha

Psiha

Imate u obitelji oboljele od Alzheimerove bolesti? Svakako s njima igrajte ove igre

Shutterstock 1673854486

Dok slaganje puzzli možda neće usporiti kognitivno propadanje, pružit će zabavu i pojačati povezanost s drugim ljudima.

Za ovu bolest nema lijeka i ne zna se da postoji nešto što može uspješno usporiti razvoj bolesti, ali znanstvenici pokušavaju shvatiti koje bi životne navike mogle pomoći pri održavanju zdravlja mozga, koje bi nove terapije mogle utjecati na njen razvoj.

No postoji dokaz o vezi između redovnog sudjelovanja u mentalnim, kognitivnim i intelektualnim aktivnostima i smanjenim rizikom od ubrzanog kognitivnog propadanja.

Jedna od aktivnosti koja bi mogla pomoći u održavanju zdravlja mozga su igre memorije, pa čak i igranje bilo kakvih igara. No, znanstvenici i dalje pokušavaju dokazati hoće li ta navika imati ikakav utjecaj na usporavanje kognitivnog propadanja, a većina se znanstvenika slaže da same igre neće promijeniti biologiju bolesti ili prevenirati oštećenje mozga koje Alzheimerova bolest ostavlja. Isto tako treba spomenuti da postoje određene kognitivne dobrobiti za one koji ipak određeno vrijeme posvete igrama, ali ustvari nema prevelikog utjecaja koju ćete igru odabrati.

Može li se spriječiti demencija?

“Dokazi da igre sprečavaju razvoj bolesti su minimalni“, navodi dr. Mary Sano, profesor na sveučilištu u New Yorku te dodaje kako ipak smatra da postoje određene dobrobiti pa će tako poboljšati socijalni kontakt i kvalitetu života, ali i moguće utjecati na usporeno propadanje mozga.

Koje igre isprobati?

Različite igre privlače različite ljude, a najvažnije je da se prilikom igranja dobro zabavite. Ako ne uživate u igri ili vam se ne sviđa stalno ponavljanje, pokušajte nešto novo što će omogućiti da mozak malo napornije radi.

Križaljke

Križaljke će sigurno utjecati na činjenicu da razvijete bolji vokabular. Rješavanje zahtjeva da koristite pamćenje, a kada „prekraćujemo“ naš mozak kako bismo došli do odgovora, osjetiti ćemo sreću kada ga pronađemo ali i jačati „moždane vijuge“. Križaljke možete pronaći svakog dana u novinama ili na internetu pa se već danas možete pozabaviti njima.

Sudoku

Nije ga teško naučiti ispunjavati, a vrsta je matematičke zagonetke čije je rješavanje temeljeno na logici. Sastoji se od jednog velikog kvadratnog polja, a unutar velikog kvadrata, označeno je 9 odjeljaka velikih 3×3 polja, a svaki odjeljak sadrži nekoliko brojeva. Rješavate ga tako da dopunjavate brojeve koji nedostaju od 1-9. Osim logike važna je i memorija, pa je odlična vježba za mozak. Možete ga pronaći na internetu ili u novinama. Svakako isprobajte!

Slagalice

Rješavanje zagonetki uključuje rad lijeve i desne strane mozga – kreativne i logičke. Osim što ćete vježbati mozak, radi se o opuštajućoj igri koju možete igrati u društvu ili sami.

Žitarice za doručak za jačanje koncentracije i kognitivnih sposobnosti

Scrabble društvena igra

Klasična je ovo igra u kojoj se slažu riječi umetanjem slova. Svaka nova riječ mora biti povezana s onom koja se već pojavila. Ova igra zahtjeva korištenje logike i smišljanje strategija. Kako se radi o društvenoj igri, odlična je prilika za socijalizaciju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo