Psiha

Psiha

Istraživanja kažu da možete postati doslovno ovisni o seriji “The Office”

Bilo da je američka ili britanska verzija, ovu seriju, koja je kod nas prevedena kao “U uredu”, ne možete ne voljeti

Mnogi su rekli kako se lako “navući” na ovu seriju i da na njih ima terapeutsko djelovanje, posebno ako je gledaju nekoliko puta iznova. Neki čak tvrde da im je serija pomogla u borbi s tjeskobom ili da se nose s određenim traumama.

Što je toliko posebno u ovoj priči? 

Pamela Rutledge, iz Media Psychology Research Centera, za Bustle je ispričala kako je “The Office” serija u kojoj postoji nekoliko psiholoških pristupa svijetu, odnosno publici. Ljudi se mogu identificirali s brojim situacijama u kontekstu uredskih politika i međuljudskih odnosa. 

Tjeskobu koja se pojavljuje zbog nekih situacija u seriji prikazuju kroz humor, što gledatelju mijenja kemiju u tijelu, smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. 

Bebe u trbuhu najviše vole slušati uspavanke koje im pjevaju majke!

Rutledge objašnjava kako prepoznatljivost ili suosjećanje, pojačavaju osjećaj simpatije prema nečemu, pa tako i prema seriji. Kada nam je nešto jako poznato, ne trebamo pogledati cijelu epizodu da bi nam bilo smiješno ili zabavno, dovoljno je da pogledamo jedan GIF i valjamo se na podu od smijeha. 

Važno je moći se poistovjetiti s nečime

Tako se lako “navući” na ovu seriju, kažu psiholozi, jer su svakom trenutku znate što će se dogoditi, tko gdje sjedi i kako će reagirati. Ured je mjesto gdje vam se mozak odmara i sve je uvijek isto. Ne trebate puno razmišljati, a i nasmijat ćete se. 

Psiholozi kažu da je najveći faktor u svemu tome što se možemo poistovjetiti s time, a to je jedna od glavnih karakteristika što čini nešto dobrim materijalom za postati ovisan o tome. 

Foto: IMDB

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo