Psiha

Psiha

Jeste li se i vi zaljubili u tajanstveni svijet anđela?

Jeste li se i vi zaljubili u svijet koji je kroz knjigu Angelologija dočarala Danielle Trussoni? Ako niste, prava je prilika da to učinite, jer u knjižare stiže nastavak ove uspješnice, nazvan Angelopolis. U povodu hrvatske promocije nove knjige, na kojoj će nazočiti sama autorica, donosimo vam intervju s Danielle Trussoni!

Danielle Trussoni američka je spisateljica, autorica hita Angelologija koji je brzo stekao velik broj poklonika diljem svijeta. Sam kraj knjige ostavio je čitatelje u željnom iščekivanju nastavka, a upravo je ovih dana objavljen hrvatski prijevod Angelopolisa u izdanju Naklade Ljevak, u kojem nas autorica ponovno uvodi u čarobni svijet anđela i vodi na još jedno nezaboravno literarno putovanje.

Roman Angelopolis
napeta je priča o zavođenju i oslobađanju, o potrazi za blagom i
božanskim ratovima, u kojoj se isprepleću ruska carska prošlost,
suvremena genetika i
poznati pohod arhanđela Gabrijela u svježem, novom susretu povijesti i
mita.

Novu knjigu, Angelopolis, predstavit će sama Danielle Trussoni, u zagrebačkom VIP CLUB-u, u četvrtak, 9. svibnja, s početkom u 21 sat. Također će gostovati i na SFeraKonu, u razdoblju od 10. do 12. svibnja, na Fakultetu elektronike i računarstva gdje će održati predavanje.

U povodu gostovanja u Zagrebu i predstavljanja nove knjige – Angelopolisa, donosimo vam intervju s Danielle Trussoni. Otkuda ideja za knjigu ovakve tematike, koja je tajna uspjeha te tko su anđeli u njenom životu, saznajte u nastavku!

Gdje ste pronašli inspiraciju za knjige Angelologija i Angelopolis?

Doslovno svugdje. Inspirira me umjetnost, povijest, mitologija, kao i književnost. Također na mene dubok dojam ostavljaju mjesta koja posjećujem tijekom putovanja. Radnja Angelologije odvija se na nekoliko različitih lokacija – u New Yorku, Parizu, Bugarskoj. Sve su to mjesta koja sam posjetila i koja sam htjela uklopiti u svoj roman.

Kako ste se pripremali za romane Angelologija i Angelopolis – koja ste istraživanja poduzeli?

Naravno, trebala sam naučiti više o povijesti i istraživanju anđela. No također sam trebala detaljnije proučiti Bibliju i stare, povijesne tekstove, poput Knjige Enohove. Kada sam odlučila početi s pisanjem ovih knjiga, nisam temeljito poznavala religijsku tematiku. Zato sam, kako bih se bolje uživjela u Evangelinein svijet, morala naučiti sve to.  

Je li vas iznenadila popularnost knjige, posebno ako imamo u vidu da je ta tematika trenutno jako popularna, pa je i na tržištu prisutan veći broj “sličnih” knjiga? Što čini vašu knjigu različitom?

Pomalo sam bila zatečena uspjehom knjiga, ali i zahvalna jer su pronašle put do čitatelja. Razlika između mojih i drugih knjiga, po mom mišljenju, je u činjenici da me doista zanimaju likovi i njihova prošlost. Ne želim napisati roman jednostavnog, površnog zapleta, već stvoriti svijet koji će čitatelju pružiti jedinstveno iskustvo i uvući ga u jedan novi svijet.

Koju poruku želite prenijeti svojim čitateljima kroz Angelopolis?

Volim kada mi čitatelji kažu da su se zaljubili u svijet koji sam stvorila i da im ponekad, dok čitaju Angelologiju i Angelopolis, nije jednostavno razlučiti što je “stvarno”, a što nije. To smatram velikim komplimentom. Također se nadam da se svaka osoba zabavi čitajući moje knjige.

Što ste naučili o sebi tijekom pisanja Angelologije i Angelopolisa?

Naučila sam da trebam biti uporna i ustrajati u svojm radu, čak i kada, odnosno ako, se jave sumnje. Za vrijeme pisanja knjiga moja su djeca bila mala, selila sam se iz SAD-a u Francusku te sam bila u procesu razvoda. Ipak, uvijek sam nastavila pisati.

Otkuda fascinacija anđelima?

Zapravo je sve počelo pukom slučajnošću. Radila sam istraživanje za potpuno drugu knjigu kada sam posjetila jedan samostan. Pronašla sam kapelicu koja je bila ukrašena anđelima i to me u trenutku inspiriralo. Nakon toga, detaljnije sam istraživala o anđelima i shvatila koliko je ta tema zanimljiva.

Tko su anđeli u vašem životu?

Imam dva anđela – sina i kći.

Kako izgleda vaš uobičajen dan kada je pisanje u pitanju? Pišete li samo kada ste inspirirani ili se pridržavate određene rutine?

Pišem svaki dan, uglavnom ujutro. Takva rutina jako mi je važna.

Tko su vaši književni idoli?

Volim sestre Bronte, Wilkieja Collinsa,
Thackerayja, Tolstoja i druge romanopisce 19. stoljeća.

 

Dina Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo