Psiha

Psiha

Kako da vam ovaj produženi vikend ne prođe prebrzo? Izbjegnite najčešće greške

Radni tjedan je gotov i pred nama je produženi vikend koji se može iskoristiti kao pravi mali godišnji, pa kako onda iz njega izvući maksimum?

Svatko ima svoju vikend rutinu kojoj se posebno veseli, a malo toga veseli kao produženi vikend i tri dana guštanja i odmaranja. No, kako god taj vikend izgledao, činjenica je da uvijek prebrzo prođe i da uvijek postoji nešto što ste još mogli napraviti ili ste pak napravili previše, pa ste toliko umorni da ne možete ni razmišljati. 

“Dobro planiranje vikenda može vas pripremiti za bolji tjedan pred vama – rekla je za australski Women’s Health klinička psihologinja dr. Chloe Carmichael.

Ako razmišljate o tim danima kao o mini godišnjem odmor, na posao ćete se vratiti sretniji, tvrde istraživanja. Pa, kako onda izvući najbolje od vikenda? Svakako pokušajte napraviti barem jednu aktivnost iz navedenih kategorija: produktivnost, druženje i vrijeme za vas.

PRODUKTIVNOST

1. Sve ono što morate, a ne želite raditi napravite odmah u subotu ujutro. Na taj način riješit ćete se anksioznosti koju bi u suprotnom osjećali ta dva dana, smatra asistentica kliničke psihologije Katherine King sa Sveučilišta William James. Još bolja ideja je razvući kućanske poslove preko tjedna tako da ne dođe sve na red baš za vikend.

2. Slušajte omiljenu glazbu dok primjerice slažete rublje ili perete prozore. Na taj način pretvarate omražene poslove u koliko-toliko podnošljive zadatke.
Spojite stvari koje ne volite sa stvarima koje volite kako bi spanjili teret, a rezulta je da ćete sve te poslove raditi s manje odbojnosti, savjetuje psihologinja Maria Sirois.

3. Mjesec ili dva pratite koliko vam vremena treba za određene poslove. Na taj način ćete bolje strukturirati dane jer ćete biti svjesni da vam za pranje automobila treba više vremena nego primjerice za usisavanje stana.

DRUŽENJE

1. Neki ljudi pune baterije odmarajući u tišini dok drugi to rade družeći se, kaže psihologinja Natalia Peart. Zato, razmislite koje su to aktivnosti koje vam vraćaju energiju (dugo tuširanje ili joga) i uključite tu aktivnost u večernju rutinu petkom. Aktivno puneći baterije, umjesto da ne radite baš ništa, pomoći će vam da se u subotu probudite odmorni.

2. Planiranje baš svake sekunde i nije najbolje rješenje jer slobodni dani tada izgledaju poput radnih, a ne slobodnih. No, isto tako, nećete se osjećati savršeno ako ne radite baš ništa jer ne aktivirate centar za nagrađivanje u mozgu, tvrdi Jaime Kurtz, profesor na Sveučilištu James Madison.

Rješenje je da planirate samo jednu aktivnost jer vam to daje slobodu da budete spontatni, ali i razlog da se nečemu veselite.

3. Oko 80 posto onih koji rade priznaje da ih nedjelja straši, tvrdi LinkedIn istraživanje. Umjesto razmišljanja o ponedjeljku, razmišljajte o nekim zabavnim aktivnostima . Primjerice, planirajte putovanje nakon pandemije.

Zašto se ne možete naspavati u pandemiji? Evo kako si pomoći ako vas muči – koronasomnija

VRIJEME SAMO ZA VAS

1. Vježbajte odmah ujutro ili meditirajte prije nego izađete iz kreveta. U svakom slučaju, odmah ujutro napravite ono nakon čega ćete se osjećati bolje i sretnije.

2. Ako cijeli vikend imate samo za sebe, tada planirajte male korake u danu. Stručnjaci upozoravaju da često odustajemo od stvari koje radimo samo za sebe jer pretpostavimo da zahtijevaju puno vremena. To vodi pristupu sve ili ništa. No, sigurno postoje kratke aktivnosti kojima se možete oraspoložiti – čitajte novine ili popijte kavu.

3. Ako će vas nešto upusititi onda je to druženje s vašim četveronižnim ljubimcem. Birajte dugu šetnju ili uzmite knjigu i ušukajte se cijelo popodne.

Vaša jedina mana je da previše razmišljate i analizirate? Evo zašto se radi o ozbiljnom problemu

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo