Psiha

Psiha

Kako realizirati dobru novogodišnju odluku?

Nova godina razlog je svima da donesu nove životne odluke kojima se žele poboljšati, no kako ustrajati u svojim odlukama?

Najčešće novogodišnje odluke su skidanje kilograma, redovito vježbanje ili prestanak pušenja. No, kao što većina ljudi donese neku novogodišnju odluku, također većina nas već nakon prva tri mjeseca zaboravi na njih te nastavimo po starom, odnosno samo 15-ak posto se svoje novogodišnje odluke i drži.

Ovako malen broj provedenih novogodišnjih odluka leži u problemu što ljudima nije lako ni jednostavno mijenjati određene obrasce ponašanja, prehrane te razmišljanja. No, s malenim koracima i s malenim promjenama u ponašanju te razmišljanju i novogodišnja odluka o gubitku kilograma i redovitijem vježbanju vrlo je lako ostvariva.

Malenim koracima do realnih ciljeva

Najvažnije je postavljanje manjih i realnih ciljeva, poput neću pušiti tjedan dana pa nakon njih odredite cilj na sljedećih tjedan dana i tako dalje. Takav princip postavljanja realnijih i manjih ciljeva dovodi do radikalnih promjena stila života, ali i razmišljanja.

„Navike se mijenjaju blago, ali temeljito. Rezultati ne dolaze kroz muku i znoj već malim modifikacijama i postavljanjem realnih ciljeva.” – istaknuo je Marko Barić, poznati trener, kategorizirani vrhunski sportaš te višestruki državni, međunarodni i europski prvak u fitnesu i bodybuildingu.

No, s malenim koracima i s malenim promjenama u ponašanju te razmišljanju i novogodišnja odluka o gubitku kilograma i redovitijem vježbanju vrlo je lako ostvariva. 

Razbijte barijeru ‘Ja to ne mogu!’

„Najvažnije je razbiti psihičku barijeru “Ja to ne mogu!”. Kada se ona razbije i kada čovjek uz sebe ima nekoga tko ga gura i tko mu je podrška, sve se može napraviti“, dodaje Marko koji na svojoj edukativnoj Facebook stranici uz vježbe za određene skupine mišića daje i savjete o prehrani i načinima pripreme hrane.

Pročitajte zašto je pozitivno donositi novogodišnje odluke, te saznajte koji su još načini na koje ih možete ispuniti novogodišnje odluke.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo