Psiha

Psiha

Kako se riješiti nesanice uzrokovane noćnom tjeskobom

Istraživanja pokazuju da oko 80 posto ljudi kaže da izgube kontrolu od brige tijekom noći

Kad je stres u pitanju, brinemo se oko problema koji je opipljiv, a kad je tjeskoba u pitanju zapravo nismo svjesni oko čega se brinemo, pa reakcija postane problem i tjeskobni smo zbog tjeskobe. 

I ako uspijemo zaspati, ako se probudimo usred noći, od brige više nećemo zaspati. Stručnjaci kažu da se većina budi između dva i četiri ujutro. Odjednom mozak postaje vrlo aktivan i problemi koji se jednostavno mogu riješiti tijekom dana, postaju velike noćne brige. 

Evo što učiniti kako biste uspjeli zaspati kad je tijelo umorno, ali mozak ne sluša. 

Idite spavati u isto vrijeme

Biološki sat utječe na sve aspekte života, pa tako i spavanje, odnosno dobar odmor. Kad poremetite biološki sat, trebali biste promijeniti neke dnevne rutine. Trebali biste osluškivati svoje tijelo i znati kada je najbolji trenutak za rad, tjelovježbu, seks, pa i spavanje. Dakle, ako vam se spava u 22 sata, spavajte, ali nemojte otići u krevet, primjerice u 23 sata i onda još ležati sat vremena, okrećući se i razmišljajući o nevažnim stvarima. 

Jeste li noćna ptica? Istraživanje kaže da takvi ranije umiru!

Pripremite se za san

Svaki dan odvojite oko 30 minuta do sat vremena za identičnu rutinu prije spavanja. To može biti tuširanje, skidanje šminke, pranje zubi, oblačenje pidžame ili čitanje knjige. Psiholozi kažu da što je rutina prije spavanja sličnija svake večeri, tijelo ćete bolje pripremiti za spavanje i zbog toga lakše zaspati. 

Zatvorite bocu

Alkohol je stimulans jednako kao i sedativ. Neki koriste čašicu vina kako bi se uspavali, ali moraju znati da se toliko brzo probavlja da će vas tražiti još više. Stručnjaci kažu da ako pijete prije spavanja, vjerojatno ćete se probuditi tijekom noći i veća je vjerojatnost za tjeskobu. Treba jedan sat da tijelo “isprocesuira” jednu jedincu vina. Znači ako idete spavati primjerice u 22 sata, najbolje bi bilo zadnju čašu vina popiti u 19 sati. 

Isključite se 

Ne mislimo doslovno, ali provodite manje vremena na mobitelu i drugim pametnim uređajima. Važno je isključiti sve elektroničke uređaje jer bilo koje svjetlo utječe na loš san. Ako prije spavanja “skrolate” po mobitelu, “probudit” ćete mozak i nećete moći zaspati. 

Zdravstveni djelatnici, učitelji… Koje profesije spavaju najmanje, a koje najviše?

Maknite se iz kreveta

Ako brinete zbog nečega, nemojte gledati na sat, nego ustanite iz kreveta i izađite iz sobe pa provedite desetak minuta u nekoj drugoj prostoriji ili na drugom mjestu. Zaokupite se nečim drugim, pa kad se vratite okrenite jastuk i pokrivač na hladniju stranu i nastavite spavati. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo