Psiha

Psiha

Kavu pijete krivo – ova 3 trika će pomoći da ona poveća vašu produktivnost

Shutterstock

Ispijanje kave je većini ljudi omiljena jutarnja rutina, bilo da je pijete kod kuće ili u omiljenom kafiću, ali ne koriste je svi kako bi trebali.

Na neki je način ova pandemija produbila odnos koji imamo s kavom i kofeinom, pa čak možemo reći da se „ovisnost“ povećala.

Ove je godine Cinch Home Services razgovarao s 1000 ljubitelja kave u Americi, a 34 ispitanika je reklo kako je primijetilo da od kad je krenula pandemija piju puno više kave, a ona im je i dalje ostala omiljen napitak.

Zaposlenici koji ne odlaze u urede nego rade od kuće piju puno više kave od kolega koji odlaze u ured, stoji u izvješću, a u prosjeku popiju oko 3 šalice kave, a nekad su pili dvije. No istraživanje je pokazalo još jednu zanimljivu informaciju, a to je da neki ispitanici ne posežu za drugom ili trećom šalicom kave radi velike želje već su naknadno puno produktivniji na poslu, a to je potvrdilo 28 posto ispitanika.

Ako mislite da pijete previše kave, postoje koraci koji će vam pomoći da naviku dovedete u red, ali isto tako i da povećate efekt produktivnosti koji vam kava ujutro može pružiti. Evo o čemu se radi.

1. Kavu nemojte piti čim se probudite

Ponekad je pomisao na toplu šalicu kave dovoljan razlog da ustanete ujutro, ali ako ju pijete par minuta nakon što ste se probudili može doći do poremećaja prirodne razine energije u tijelu. Stručnjak za menadžment i ponašanje, Daniel Pink je pregledao znanstvene dokaze kako bi se uvidjelo kako to kava i vrijeme kada ju pijete može utjecati na produktivnost. Nakon pregleda studija je zaključio kako je kavu najbolje piti 60 – 90 minuta nakon buđenja a razlog je tak što kofein utječe na proizvodnju kortizola, hormona koji tijelu daje signal da se razbudi i odgovara na podražaje, a razine ovog hormona su na vrhuncu oko 8.30.

Pijemo kavu ujutro kao da smo o njoj ovisni, ali bi bilo puno pametnije da malo pričekamo kako ne bismo premetali rad hormona, a kada njihova proizvodnja krene opadati, tada je vrijeme za kavu kako bi nam dala dodatnu energiju, dodaje.

Ovo je najgora navika kod pripremanja zobene kaše, ako vam je cilj izgubiti kilograme

2. Odabir kave

Zrna kave imaju različite količine kofeina, ovisno o tome kako su pržena. Ako želite malo više energije iz vašeg napitka, onda tražite kavu čija su zrna lagano tostirana, jer što je kava dulje pržena to manje kofeina ima, pojasnio je edukator za kavu, Mike Balderrama.
Ako ste dovoljno uporni, možete provjeriti i kada se gdje bere kava i prži i prema tome odabrati najsvježiji proizvod. No prema riječima ovog stručnjaka, savršena šalica kave manje ovisi o zrnu, ali u puno većoj mjeri ovisi o vodi. Oko 98 posto sadržaja u šalici kave je voda, pa ako imate nekvalitetnu vodu, piti ćete lošu kavu. Bilo da koristite filter za kuhanje kave ili bilo što drugo, uvijek ju kuhajte s filtriranom vodom, pa čak i ako dodajete led u svoju kavu, neka on bude od filtrirane vode.

Stalno vam je hladno? Evo nekoliko razloga zašto se nikako ne možete ugrijati

3. Isprobajte “nappucino”

Kava ili kratki odmor su odlični načini da malo napunite baterije, ali ako ih kombinirate, radi se o jakom alatu koji će pojačati budnost. Studije iz Engleske i Japana su pokazale kako je ispijanje kave neposredno prije odmora (a spavate 20 minuta), odličan način da pojačate koncentraciju i fokus. Znanost iza ove informacije je jednostavna: san povećava razinu hormona koji potiče osjećaj umora u mozgu i tijelu. Kofein, kojemu je potrebno oko 20 minuta da djeluje, pomaže pri blokadi proizvodnje tog hormona pa ćete naravno automatski biti puno budniji kada se probudite. Pink kaže da je ovakva navika dobra i savjetuje ju ljudima, a idealno vrijeme za odmor je oko 2 sata poslijepodne kada razina kortizola u tijelu opada.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo