Psiha

Psiha

Koliko bismo živjeli kad bi postojao lijek za sve bolesti?

Shutterstock

Neki od najčešćih uzroka smrti u svijetu su respiratorne i bolesti srca, a u zemljama u razvoj svoj danak još uvijek uzimaju malarija, HIV/AIDS…

No što ako se dogodi medicinsko čudo da pronađemo lijekove za sve bolesti. Koliko dugo bismo živjeli ako izuzmemo smrti uzrokovane nezgodama? Prema izračunima stranice koja se bavi statiskima, Polstat.com, prosječno bismo živjeli 8938 godina. Recimo, ljudi koji su se rodili u neolitiku i dalje bi bili živi! 

Naravno, ovo nisu znanstveno argumentirani podaci, ali ako u obzir uzmemo nekoliko faktora, rezultat bi bio takav. 

Najčešće bolesti u Hrvatskoj: Od čega umiremo?

Znanstvenici pak kažu da je zanimljivo razmišljati o svijetu u kojem bi umirali samo od nezgoda, poput požara, prometnih nesreća, ali i samoubojstava. 

Ove godine, primjerice, u Hrvatskoj u siječnju smo imali najveću smrtnost od 1990. godine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, umrla 6441 osoba – više nego u ijednom mjesecu od 1990. dosad, čak 42 posto više nego prošlogodišnjeg siječnja i 35 posto više od prosječnog broja umrlih u siječnju tijekom proteklih deset godina. Ovakvu iznimno visoku smrtnost stručnjaci prije svega pripisuju jakoj hladnoći protekle zime te prilično jakoj gripi.

Broj umrlih nadmašio je broj rođenih za 3209 osoba, što je dvostruko više od prosječnog negativnog prirodnog prirasta u desetogodišnjem periodu od 2006. do 2016. godine.

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo