Psiha

Psiha

Koliko strije i celulit imaju veze s time kako se osjećate u svojoj koži?

Stigli su nam ljetni dani i vrućine, što između ostalog znači da će više kože biti izloženo – ne samo suncu, već i pogledima.

Bombardirani savršenim i često retuširanim prikazima ‘savršenih’ žena, kroz godine se je u gotovo svaku ženu pomalo provukla ideja da nije lijepa upravo onakva kakva jest.

Kako da se osjećam lijepo i zadovoljno uz ove bore/strije/višak kilograma i/ili celulit?‘ mnogim čitateljicama upravo prolazi kroz glavu. Ono što želimo poručiti i u što duboko vjerujemo jest da ljubav prema sebi i opće zadovoljstvo življenja nema nikakve veze s (nametnutom) idejom o tvome tijelu. Osjećati se dobro u svojoj koži stvar je percepcije života, ljubavi prema sebi i drugima, zadovoljstva u sitnim trenucima i samopouzdanju koje svoj izvor prirodno nalazi u svemu tome.

Čvrsto vjerujemo da stvarna ljepota nije definirana oblikom, veličinom ili bojom kože, već izvire iz sjajnih i entuzijastičnih pogleda, iz zadovoljnih i nasmiješenih lica, iz samopouzdanih kretnji žene kojoj samopouzdanje nisu donijele estetske operacije, mnogobrojne dijete i skupa odjeća, već znanje da je već sada – savršeno dovoljna.

Beauty trendovi koje ćemo požaliti (vjerojatno i zaboraviti) za 10 godina – slijedite li neki od njih?

Kako uživati u sebi?

Iako ove rečenice na prvi pogled graniče s izlizanim floskulama i citatima na društvenim mrežama, vrijeme je da zavirimo ispod tih riječi i nađemo vlastiti način poštivanja sebe, uživanja u sebi i formulu da se osjećamo genijalno u svojoj koži. I to baš sada, kada nas ove vrućine pozivaju da otkrijemo svoju kožu i pokažemo svaku njenu (ne)savršenost.

Pronaći vremena za sebe, nasmijati se od srca, znati svoje stvarne prioritete, ispuniti svoj makar najmanji cilj, njegovati svoje zdravlje iz dana u dan – tu kreće briga o sebi.

Opozit tome, svakodnevni stres kojem smo gotovo svi konstantno izloženi, svoju posljedicu ostavit će na najvećem i najizloženijem organu, ujedno katalizatoru štetnih tvari u organizmu – koži.

Na stranici ‘Ženski recenziRAJ’ u kampanji Dovea prikupljene su mnogobrojne izjave žena koje su  i pridonijele cilju usmjeravanja pitanja standarda ljepote. I da samo nadodamo – odgovori su nas apsolutno oduševili!

Djevojke su pisale kako je upravo onaj prizor ‘jutarnje, čupave, pospane varijante nas’ idealni moment inspiracije da se prigrliš upravo onakva kakva jesi – prirodna, stvarna i iskrena.

Cijelo svoje srednjoškolsko doba opterećivala sam se izgledom i na plažu išla s grčem u želucu. Doista sam mislila da nisam dovoljno mršava i lijepa da bih se skinula u badić bez opterećivanja. Danas? Sa 7 kg više nego što sam imala u srednjoj školi ,osjećam se super! Volim svoje obline i male strije na stražnjici. Volim vježbati, šetati i raditi yogu bez ikakvog pritiska da moram smršavjeti. To za mene znači osjećati se super u svojoj koži i voljeti svaki dio sebe, napisala nam je jedna čitateljica.

Sada se postavlja pitanje kako doći do tog finalnog rezultata potpunog prihvaćanja sebe. Prvi korak svakako jest prigrliti ideju da je standard ljepote kakvom težimo samo nametnuta ideja, te da se dugoročna sreća i zadovoljstvo ipak kriju negdje drugdje.

‘Dugo vremena mi je trebalo da se osjećam dobro u svojoj koži. Kao dijete nisam niti znala što to točno znači i kako to postići, a nakon godina izbjegavanja kamera i zrcala gdje god se okrenula, napokon se osjećam dobro u svojoj koži. Obožavam svaki ožiljak koji priča priču o mom životu, svoju jednu ali posebnu tetovažu kao podsjetnik na sve ružno i lijepo, svaku striju kojom sam se razvila iz djevojčice u jaku i samopouzdanu ženu. Napokon se osjećam lijepom sa svim svojim kožnim stanjima i ne smeta mi kad ljudi pitaju, naprotiv drago mi je jer želim im pokazati da možeš biti lijepa i posebna iako si drugačija.’ jedan je od odgovora koji smo također primili na pitanje ‘Što za tebe znači osjećati se dobro u svojoj koži?’.

Zašto i mladi traže estetske zahvate? Riječ je o ljudima koji žive od svog lica

Kroz svoje odgovore pokazale su nam kako cijene svoju stvarnu ljepotu, progovorile o pritisku neprirodnog izgleda, dale do znanja i drugim ženama kako je ljubav u njihovoj koži, u zdravlju i njezi te dolile još malo samopouzdanja koje dolazi iz onog osjećaja zadovoljstva, mira i ljubavi prema sebi.

Hvala svim našim stvarnim ženama što su sudjelovale u ideji da zajedno pošaljemo poruku: Prekrasna si baš kakva jesi. Mijenjajmo internet, a ne našu kožu.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo