Psiha

Psiha

Kultura ispijanja čaja: Navike konzumenata u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

Kada je riječ o europskim narodima, zasigurno su nam svima prva asocijacija – Englezi. Međutim, gdje se Hrvati nalaze kada je riječ o ispijanju ovoga, poslije vode, najkonzumiranijega piće na svijetu?

Četvrtinu građana riječ čaj najviše asocira na zdravlje dok je bolest prva asocijacija za dvadesetak posto građana. Da smo nacija koja voli čaj pokazuje i podatak da gotovo 90% građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina konzumira čaj.
Omiljeno doba za konzumaciju čaja je jutro, a najmanje se ispija u popodnevnim satima. Kada su vrste čaja u pitanju, u najvećoj mjeri se preferiraju biljne vrste; kamilica u prvom redu te menta i šipak. Voćni čajevi imaju prednost nad pravim čajevima, a omiljeni okusi su šumsko voće te ponovno šipak.

Prosječan konzument čaja nije siguran spada li šipak u kategoriju biljnih i voćnih okusa.

Čajoljupci konzumiraju čaj uglavnom uz liječenje zdravstvenih tegoba te općenito zbog pozitivnoga utjecaja na zdravlje i organizam.

Zaključak istraživanja: Prosječan je konzument čaja osoba je koja vodi brigu o zdravlju  i zdravoj prehrani te najčešće uživa u čaju u mirnom okuženju uz razgovor i druženje s obitelji i prijateljima.

O navikama ispijanja čaja u Hrvatskoj najbolje se može iščitati iz sljedeće infografike:

Potrošači čaja u Hrvatskoj najviše vole klasične okuse

Praćenje želja potrošača i razvoj inovacija koje obogaćuju ponudu smjernice su kojima se Franck oduvijek vodi kako bi zadovoljio ljubitelje ovoga toploga napitka. Tako je i ovaj put prepustio potrošačima da svojim glasovima izaberu čaj koji im se najviše sviđa i time osiguraju njegovu proizvodnju i prodaju. A čaj koji Hrvati najviše žele konzumirati je Moderni klasičar, čaj od kamilice s đumbirom i okusom meda:

Omiljenoj kamilici dodan je egzotičan i pikantan đumbir, trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenu, a med ovu već posebnu kombinaciju dodatno obogaćuje profinjenim mirisom i okusom.

Foto: Shutterstock, Franck.eu

Izvor: hendal market research

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo