Psiha

Psiha

Liječnici podijelili recept za dobar odmor: Onkolog otkrio koliko mu treba da se riješi stresa i umora

Čini se kako ove godine više nas razmišlja o tome kako zadržati posao i osigurati sredstva za život nego o tome kamo će i kada na godišnji odmor.

Ipak, važnost odmaka od svakodnevnog stresa na poslu ili u obiteljskom životu ne smije se zanemariti. Moramo raditi, ali isto tako moramo se i odmarati. Prema riječima stručnjaka, kvalitetan godišnji odmor (a to nije onaj na kojem često uključujemo računalo kako bismo provjerili je li stigao kakav upit vezan za posao) može u konačnici poboljšati fizičko i psihičko zdravlje, pojačati motivaciju, povećati osjećaj sreće, ali i utjecati na bolje izvršavanje radnih zadataka.

Nedavno su objavljeni rezultati studije koju je provela Svjetska zdravstvena organizacija u kojoj piše da je oko 745.000 ljudi 2016. godine umrlo zbog bolesti srca i od moždanog udara, a posljedica je to prekovremenog rada i manjka odmora te se pretpostavlja kako se brojka povećala od početka pandemije. Istraživanje je pokazalo da je rad iznad 55 sati u tjednu povezan s 35 posto većim rizikom od smrti zbog moždanog udara ili bolesti srca.

Isto tako istraživanja pokazuju da će kvalitetan odmor smanjiti utjecaj stresa na zdravlje, poboljšati zdravlje srca, poboljšati rad mozga i kvalitetu sna. Prema riječima psihologinje Kristine Bačkonje, jednostavnog recepta za savršen odmor nema pa bismo svi trebali osvijestiti što će nam to pomoći da napunimo baterije, da nakratko potpuno zaboravimo na posao i vratimo se s godišnjeg spremni za nove, velike korake. Ona ističe da dva ili tri tjedna godišnjeg odmora nisu adekvatna supstitucija za umor koji se nakuplja tijekom godine.

Pročitajte što o tome misle naši stručnjaci čiji su poslovi većinom izuzetno stresni i odgovorni; koliko je njima odmora potrebno i koje im aktivnosti pritom pomažu. Nekome sunčanje, nekome vožnja bicikla, nekome ronjenje…

Njihove priče donosit ćemo vam svakog dana, a prvi je na redu dr. sc., Davor Kust dr.med. spec. onkologije i radioterapije:

Preferiram aktivni odmor; šetnje, istraživanje, isprobavanje novih stvari

Imam osjećaj da su mnogi od nas postali zarobljenici posla – trudiš se raditi više i bolje kako bi bio uspješan, a to u konačnici nosi još više posla i čovjek upadne u neki oblik začaranog kruga. Upravo zato mislim da je godišnji odmor prilika da se taj proces barem na neko vrijeme prekine.

Osobno nije mi dovoljno samo uzeti godišnji odmor, već moram otići izvan Zagreba. Ostanem li kod kuće, iako službeno ne radim, posao me opet “nađe”… zazvoni telefon, rješavaju se zaostaci ili analiziraju nove poslovne ideje i slično. Inače najviše volim otputovati u dobrom društvu tamo gdje još nisam bio, što ne mora nužno biti neka egzotična lokacija na drugom kraju Zemlje.

Veseli me primjerice i posjet manjem gradiću ili atrakciji u Hrvatskoj. Preferiram aktivni odmor, dakle šetnje, istraživanje, isprobavanje nečeg novog, možda i nešto adrenalinski da se izađe iz zone komfora! Izležavanje i baš pravi odmor isto nije naodmet, ali mi relativno brzo dosadi, nakon dan ili dva, pa se trudim kombinirati to dvoje. Naravno, da bi odmor bio odmor, za njega treba imati vremena. Kraća vikend-putovanja donose veliku ugodu, ali mislim da ipak ne mogu nadomjestiti nakupljeni stres i ukloniti fizički umor zbog prekomjernog rada, nedovoljnog sna i stalnog razmišljanja o rješavanju problema odnosno poslovnih prepreka koje se kontinuirano pojavljuju.

Osobno sam se zadnjih godina trudio uzeti ljetni odmor od 4 tjedna, što mi je zaista dovoljno za pravi godišnji reset. Uostalom, i automobili jednom godišnje idu na servis, pa zašto bi to i nama čiji je sustav mnogo kompleksniji bilo neobično? Mislim da smo svi svjedočili tome i na svojim radnim mjestima – kada se kolege vrate s godišnjeg odmora, neko su vrijeme puno bolje volje nego inače, strpljiviji su i spremni uhvatiti se u koštac s izazovima pa je logično da se i kod nas vidi takva promjena, a ako je tako, očito nam je odmor ponekad potreban i više nego što smo sami svjesni.

Poslovna, ali i privatna kolotečina dolazi neprimjetno, ali je duboko ukorijenjena u način na koji danas funkcioniramo. Tko od nas može reći da mu je svaki dan uzbudljiv i poseban? Mislim da je u svemu važno raditi ono što voliš, jer onda i naporan rad postaje u određenoj mjeri užitak, a godišnji odmor koji uslijedi nakon teškog posla prilika da se primijete i neke druge stvari u životu, da mu se dodaju raznovrsnost i neka nova iskustva koja će nas u konačnici izgraditi u kompletniju osobu, a možda nam dati i novu poslovnu ideju ili pogled na svijet.

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo