Loše ste volje i bez energije? Ove 4 jednostavne navike će odmah popraviti raspoloženje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Loše ste volje i bez energije? Ove 4 jednostavne navike će odmah popraviti raspoloženje

Samo su male promjene dovoljne da se osjećate bolje, poletnije i produktivnije.

Ako i na vas utječe negativno zimsko vrijeme, važno je pronaći načine kako si pomoći. Stručnjaci na sreću znaju trikove koji će odmah djelovati. Dr. Mike Bohl, Direktor medicinskog centra Ro ali i osobni trener pojašnjava kako tijekom zime može doći do lošijeg raspoloženja radi manje sunčanih sati, ali smatra da nema razloga za brigu jer postoje stvari koje možete napraviti svakog dana kako bi vaše raspoloženje bilo puno bolje i kako biste imali više energije

1. Vježbajte svakodnevno 

Aktivnost je ključ dobrog raspoloženja, pa iako vam je, vjerojatno, vježbanje zadnja stvar na umu kada ste loše raspoloženi, istraživanja pokazuju kako upravo to trebate napraviti. Vježbanje također popravlja san, smanjuje napetost u mišićima, snižava razinu hormona stresa – kortizola, i podiže tjelesnu temperaturu. Svi navedeni čimbenici utječu na popravljanje raspoloženja.   Ako vam se odlazak u teretanu čini prenapornim, nemojte ići. Možete vježbati na niz drugih načina. Kako će ubrzati dotok krvi do mozga, vaše raspoloženje će se odmah popraviti. To je nešto što sigurno trebate raditi dok je zima. 

Dr. Bohl ističe kako je dovoljno 10 minuta aktivnosti u danu za pozitivan efekt. Možete ujutro samo odlučiti što ćete raditi u toplini svog doma. Iako je svaka vježba dobra, sklekovi i čučnjevi su uvijek dobar odabir. 

2. Ne zanemarujte druženja 

Ovo je važan dio dobrog raspoloženja, pa ga ne zanemarujte. Ako vam se vrijeme ne sviđa za šetnju gradom, uvijek možete nazvati prijatelja kako biste porazgovarali 15 minuta, navodi Bohl. “Možete se javiti najboljem prijatelju ali i iskoristiti priliku da razgovarate s dragom osobom s kojom nemate često prilike komunicirati”, dodaje. 

Jedete kad ste pod stresom? Stručnjaci nude 8 jednostavnih trikova kako to spriječiti

3. Odvojite vrijeme za sebe 

Aktivnost i druženje su jako važni, ali je jednako važno da svaki dan budite prisutni u svom životu. Sigurno ste čuli za mindfulness, a ta bi vam aktivnost mogla pomoći. 
To je svijest o svemu što se baš sada odvija unutar nas samih: naših emocija, misli i tjelesnih senzacija. To je svijest o svemu što se upravo događa u našoj okolini. To je mogućnost prihvaćanja svih tih događanja na miran i opušten način. Mogućnost prihvaćanja vlastitih iskustava kroz promatranje, bez obzira jesu li ona dobra ili loša.

Evo kako vježbati: 

Sjednite. Nađite neko mirno mjesto na kojem ćete se moći opustiti u tišini.

1. Postavite vremensku granicu za samu vježbu. Ako ste početnici, neka granica bude kratka: 5 do 10 minuta.

2. Primjećujte vlastito tijelo. Možete sjesti kako god vam odgovara: na sjedalicu, krevet, pod…samo vodite računa da ste u stabilnoj poziciji u kojoj možete provesti neko vrijeme. Obratite pažnju na vlastito tijelo, sve senzacije koje vam kroz tijelo prolaze, svaki trnac, sitnu bol, neugodu koja može nastati iz položaja… Jedini cilj koji imate je obratiti pažnju na vlastito tijelo.

3. Osjetite svoje disanje. Pratite vlastiti dah kako ide unutra i van.

4. Primijetite kada vam um odluta. Vaša će pažnja neizbježno napustiti senzacije vašeg tijela i odlutati na neko drugo mjesto. Kada, za nekoliko trenutaka, minutu, ili par minuta primijetite da ste to dogodilo jednostavno vratite pažnju na tijelo i disanje.

5. Budite ljubazni prema lutajućem umu. Nemojte se osuđivati radi onih sadržaja u koje su vam misli odlutale. Jednostavno se vratite nazad.

Sve analizirate i teško se opuštate? Psihologinja otkriva kako izaći iz začaranog kruga

4. Dodajte novu namirnicu u svaki dan

Otkrivanje raznih zdravih opcija za grickanje može vam uljepšati dan i poboljšati raspoloženje. Prema riječima dr. Bohla, to može pomoći iz nekoliko razloga. Prvi je što je raznolika prehrana puna nutrijenata odlična za mentalno zdravlje! Imati cilj da ćete svakog dana pronaći neku novu namirnicu i pripremiti ju će vam pružiti osjećaj da ste nešto postigli taj dan  , a uz to ćete se imati čemu veseliti kad ustanete. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo