Psiha

Psiha

Misao

Je li vam na pamet ikada pala neka originalna zamisao, pa ste se upitali odakle je stigla? Čini vam se kao da je um posijao zametak neke zamisli u mozak.

A mozak se tada prisjetio nekog vašeg iskustva ili znanja i razvio zamisao tako da je vi konačno možete izraziti suvislo i uvjerljivo. Zamisao se vjerojatno i poboljšavala kako ste je sve više ispitivali u raznim okolnostima.

Na jednak način, um može reći mozgu o čemu treba razmišljati. Vrlo je primamljivo držati da nemamo nikakvog nadzora nad time što nam se pojavljuje u glavi, no stvarnost je zapravo drukčija. Pojavi li vam se neka misao koja se ne poklapa s vašim interesima, možete, ako ste budni i dobro uvježbani, početi razmišljati o nečemu drugom, tako da će nepoželjne misli nestati.

Izgleda vam teško? Iskušajte slijedeći pokus. Kaže li vam netko:”Ne razmišljaj o bananama”, usred vaše svijesti istog se trena stvara predodžba o bananama. Reći samome sebi kako trebate prestati o nečemu razmišljati tako zapravo i ne donosi puno toga dobroga, zar ne? Nepoželjnu misao treba zamijeniti poželjnom misli. Ne želite li razmišljati o bananama, pokušajte misliti o srcima za Valentinovo. Kad vam se te tri riječi usade u um, moći ćete zamisliti takvo srce, u svoj njegovoj ljepoti, a banana će nestati.

To nazivamo “tehnikom istiskivanja”. Ispunite li čitav kapacitet svoga uma mislima za koje držite da su pozitivne i produktivne, nećete imati mjesta za loše i negativne misli. “Život se pretvara u ono što misliš” – Marko Aurelije.

“Knjiga životnih zakona”, John Marks Templeton, str. 41.
Mozaik knjiga, Zagreb, 1999.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo