Psiha

Psiha

Mobiteli, glazba, kašljanje, šmrcanje… Zašto uredska buka nekima smeta više, a nekima manje?

Shutterstock

Ekstroverti ili introverti, najbolje rezultate pokazujemo u apsolutnoj tišini.

Otvoreni koncept ureda trebao je poboljšati produktivnost i timski rad zaposlenika, a zapravo je postao mjesto kojim kolaju zvukovi žvakanja, kašljanja, ali i zvukovi mobilnih telefona, navodi bbc.com. 

Temeljem toga, najnaporniji zvukovi, tvrdi istraživanje koje je provela Avanta Serviced Office Group, 2015. godine, upravo su razgovori, a nakon njih slijedi kašljanje, kihanje te šmrcanje. Slijede i različiti zvukovi mobilnih telefona, ali i zviždanje. 

Kako svakodnevna buka utječe na zdravlje srca?

S druge strane, nedavno je dijagnosticirana i nova bolest, mizofonija ili “mržnja prema zvukovima” kod koje svakodnevni zvukovi kod osobe izazivaju osjećaje anksioznosti, gnjeva te panike, a dok su neki zdravorazumski te oni koji smetaju većini ljudi, neki od zvukova koji smetaju osobi oboljeloj od mizofonije mogu biti zvukovi gutanja i disanja. 

Dakle, očito je da na zvukove ne reagiramo svi jednako, no istraživanje Sveučilišta u Londonu utvrdilo je o čemu bi mogao ovisiti stupanj reakcije.

Ekstrovert ili introvert?

Naime, tri su fokus grupe izložili različitim uvjetima buke u kojima su morali obaviti određene zadatke, a zaključili su kako su svi pokazali bolje rezultate kada su zadatke rješavali u tišini. 

Evo što buka čini našem zdravlju

Ipak, rezultati su varirali kod dvije različite skupine ljudi te je tako na ekstroverte buka djelovala manje nego na introverte.  

No, ponavljamo, većina studija pokazala je kako su svi produktivniji u uvjetima apsolutne tišine. 

Pozadinski zvukovi

S druge pak strane, pozadinskim zvukovima nitko ne može pobjeći jer oni su jako slični onima u našim glavama. 

“Kada želimo zapamtiti redoslijed nečega, koristimo se svojim unutarnjim glasom“, tvrdi psiholog Nick Perham, “no svi pozadinski zvukovi koji sadrže elemente ljudskog glasa utjecat će na sam proces pamćenja jer će se ispreplitati s vašim vlastitim glasom”, kazao je. 

Naš mozak nije u mogućnosti isključiti sve ono što se događa oko nas pa čak i ako ne obraćamo pažnju na njih, naše uši osluškuju zvukove okoline. 

M.V.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo