Psiha

Psiha

Na more vodite kućnog ljubimca? Evo kako se pripremiti da možete mirno uživati u odmoru

Shutterstock

Odlučili ste povesti kućnog ljubimca na ljetovanje. Ako želite da to bude ugodno iskustvo za vas oboje, sa što manje stresa i iznenađenja, najbolje je sa pripremama krenuti što prije.

Prije puta

Ako ste već prije putovali sa svojim kućnim ljubimcem, tada već znate što je sve potrebno prirediti. Za vlasnike koji će se na odredište voziti osobnim automobilom, najvažnije je naučiti ljubimca na vožnju. Zavisno od vrste ljubimca, to će biti teži ili lakši zadatak. Uglavnom vozimo pse, a niti svi psi ne vole vožnju. U odnosi na kratke relacije vožnje, npr. do veterinara ili parka, putovanje traje puno duže.

Ako ljubimca vozimo u transporteru, prvi zadatak je naučiti ga da ulazi u transporter bez straha. To možemo postići tako da u stanu gdje inače ljubimac živi, ostavimo otvoreni transporter mjesecima prije puta, te da ljubimca nagrađujemo za ulazak u transporter. Unutra možemo staviti hranu, vodu te omiljenu igračku i dekicu našeg ljubimca.

Neke ljubimce, kao što su tvorovi, kunići, zamorci, hrčci i ptice, inače zatvaramo u kaveze. No, za putovanje možemo trebati neki manji transporter, pa je također potrebno životinju navikavati na to.

Ako vaš kućni ljubimac do sada nije imao prilike voziti se u automobilu, provozajte se s njime, ali pri tome nemojte ići kod veterinara. Naime, posjeti k veterinaru za životinje su najčešće stresni, pa je potrebno da životinja ima i drugačija iskustva s vožnjom. Idealno je pse voziti do parka, kod vaših prijatelja, ili na neko drugo zabavno mjesto.

Ako mislite da bi lijekovi mogli olakšati putovanje vašem ljubimcu, svakako o tome razgovarajte s vašim veterinarom koji inače brine o zdravlju ljubimca. Nikako nemojte samostalno davati neke lijekove koji se koriste za ljude!

Osim pripreme samog ljubimca, obavezno provjerite gdje je najbliži veterinar u mjestu kamo putujete!

Tijekom puta

Uoči polaska prozračite automobil i upalite klima uređaj prije nego što donesete ljubimca. Temperatura u automobilu ne smije biti suviše niska, odnosno ne smije biti velika razlika u temperaturi između temperature vani i u automobilu. To je važno kada donosite ljubimca u automobil, ali će biti važno i tijekom puta ako ga izvodite van.

Maknite sve igračke iz kaveza, zato da se ne ljuljaju i udaraju ljubimca za vrijeme vožnje.

Procijenite da li može ostati posuda sa vodom u transporteru ili kavezu, ili je bolje da je izvadite prije puta, te da ljubimcu date vodu tijekom pauza na putu, kada stanete na nekom odmorištu. Za „dlakave“ ljubimce poželjno je da imaju u transporteru prostirku ili ručnik koji su prethodno koristili, i uz koji ih vežu ugodne uspomene. Naravno, važno je da im nokti ne zapinju u to. Svakako ponesite i zamjenski ručnik ili prostirku ako ljubimac bude povratio ili obavio nuždu tijekom vožnje.

Ljubimca stavite u odgovarajući transporter ili kavez, prema tome koje je vrste.

Kako biste psu olakšali neke stresne situacije, možete nabaviti DAP (Dog Appeasing Pheromone) u obliku spreja ili ogrlice, koji djeluje umirujuće na pse i ne stvara ovisnost (nije lijek). Isto tako, kako biste mački olakšali putovanje možete nabaviti Feliway, mačji feromon ili malo mačje metvice, koja dovodi do ekstaze i opijenosti mačke.

Na odredištu

Kada stignete na odredište, odaberite mjesto u sobi ili apartmanu gdje će ljubimac biti smješten. Za neke ljubimce, kao što su papige i neke druge vrste ptica, važno je da ne budu na propuhu. Ljubimci koji mogu biti nečiji plijen (npr. hrčci, zamorci ili kunići), ne smiju biti izloženi potencijalnim predatorima, kao što su psi, mačke ili tvorovi.

Također, pazite da ljubimca stavite na mjesto koje ćete vi moći očistiti ako je potrebno – na primjer, oko krletke u kojoj je papiga. Ukoliko vaš ljubimac teško podnosi odvojenost od vas, možda će se glasati ili uništavati stvari. Predvidite moguće probleme i spriječite ih: ponesite igračke koje vaš ljubimac voli, redovno se s njime bavite, ne zanemarite njegove potrebe za društvom, maženjem i kontaktom s vama. Budite spremni nadoknaditi materijalnu štetu koju vaš ljubimac nanese.

Hoteli u koje su ljubimci dobrodošli sve su brojniji, no to nas vlasnike ljubimaca obavezuje da ostavimo dobar dojam kako tu privilegiju ne bi izgubili. Kada idete na godišnji odmor želite se odmoriti i opustiti. Neka dobro planirano putovanje s ljubimce bude ugodno iskustvo koje ćete poželjeti ponoviti!

Autor: dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biologije, stručnjakinja za ponašanje životinja

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo