Psiha

Psiha

Nabacite osmijeh! “Bore smijalice” čine vas iskrenijima

Spustite taj korektor, znanstvenici su vam dali razlog da zavolite bore i linije oko očiju.

Novo istraživanje s Western Universityja u Ontariju kaže da ljute te malene borice oko čine da izgledaju iskrenijima. Osim toga, znanstvenici tvrde i da ćemo tako ostvariti bolji emociolani odnos s drugima. 

Što je zapravo “Duchenne marker”

Istraživanje je objavljeno u magazinu Emotion gdje piše da je ova karakteristika uzrokovana specifičnim mišićem na licu koji podiže obraze, zakrivljuje oči i uzrokuje boranje kože oko očiju ili u kutevima očiju. Znanstvenici to nazivaju “Duchenne marker”, a pojavljuje se najčešće za vrijeme smijanja, nešto manje kod osjećaja boli ili tuge. 

Do bijelih i zdravih zubi uz pomoć ovih namirnica

Sada znanstvenici kažu da bore oko očiju postoje s razlogom. Ispitanicima su znanstvenici priložili portrete osoba koje su digitalno manipulirane kako bi im promijenili izraze lica. Nekima su stavili taj “Duchenne marker”, a drugima ne. Otkriveno je da su ispitanici one koji su na licu imali te malene borice, ocijenili kao iskrenijima nego ove druge. 

Bore – što jesti, a što obavezno izbjegavati? Evo što kažu stručnjaci

Ta se prosudba događa na podsvjesnoj razini. Pokazali su ispitanicima dvije fotografije odjednom, tako da svako oko gleda u jednu. Postoji pojava koja se javlja u ovakvim situacijama kad se oko fokusira na ono što mu je važnije. Dokazano je da se oko više fokusira na fotografiju na kojoj lice ima taj marker. 

Znanstvenici kažu da je to “univerzalni jezik” za čitanje ljudske emocije i iskrenosti. “Duchenne marker” može biti ono po čemu ljudi ocjenjuju je li osmjeh nepoznate osobe iskren i može li joj vjerovati

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo