Psiha

Psiha

Nadifa Mohamed: Dječak crne mambe

Dječak crne mambe je povijesni roman kojeg je napisala somalsko-britanska autorica Nadifa Mohamed. Radi se o semiautobiografskom zapisu života Nadifinog oca u Jemenu 1930-ih/40-ih tijekom perioda kolonizacije.

Priča počinje vrlo daleko, na ulicama Adena, i vrlo davno, u sparno ljeto 1935. Džami je deset godina; odrastao je u sirotinjskoj četvrti toga starog grada, učeći kako preživjeti među uličnim deranima i lučkim skitnicama. Kada izgubi majku, preživjeti može jedino ako nađe oca, koji je nestao prije mnogo godina.

kI tako počinje epsko putovanje pješice, na devi, u kamionu i vlaku, kroz ratom razdiranu Eritreju i Sudan do Egipta, Palestine i naposljetku ledenog kraljevstva Britanije o kojem je Džama čuo u Jemenu.

Priča o putovanju jednog dječaka istodobno je i pripovijest o tome kako se Drugi svjetski rat odrazio na Afriku i njezine ljude; pripovijest o progonstvu i preživljavanju, živopisna priča o ljubavi, prijateljstvu i bezgraničnoj nadi.

Autorica je i sama afričko dijete koje je s obitelji živjelo u Somaliji dok ih rat nije protjerao u London.

Putovanje mladog Džama, ispunjeno zastrašujućim scenama gladnih ljudi, međusobnih konflikata i Musolinijeve okrutne vojske, uvlači ga u srce Eritreje gdje bi mogao biti njegov otac.

Ta zemlja postaje fokus sve njegove ljubavi koju je izgubio ili pronašao i samo ga dječja bezgranična ljubav čuva da ne izgubi srce.

Nakladnik: Profil

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo