Psiha

Psiha

Napokon genijalan trend s TikToka koji bi svi trebali isprobati

Trend Silent Walking (Tihi hod) potiče ljude da hodaju bez uređaja – i bez ometanja, a odličan je način za sagorijevanje kalorija i ublažavanje stresa.

Umjesto da stavite slušalice, uključite podcast ili povedete partnera, trend hodanja u tišini je tjelesna vježba bez ikakvih uređaja ili društva da popuni prazninu.

Benefiti hodanja su dobro poznati, a hodanje u tišini nudi još jednu razinu više kada je riječ o mentalnom i emocionalnom blagostanju.

Trend je postao popularan otkako je kreatorica TikToka Mady Maio rekla korisnicima društvenih mreža da joj je njezin nutricionist savjetovao da “umjesto ludih kardio vježbi” hoda 30 minuta dnevno. Kako bi imala dodatne koristi, njezin je dečko predložio da hoda bez ometanja.

Napadaji panike mogu izgledati kao srčani udar – znate li ih prepoznati?

Od tada je Silent Walking postao popularan pokret koji je ubrzo prigrlila vojska ljudi diljem svijeta, a svi kako bi im vrijeme nasamo pružilo da ostanu sa svojim mislima i omogućilo im da se osjećaju smirenije te jasnije razmišljaju.

Naravno, hodanje bez ometanja nije ništa novo, ali u današnjem užurbanom svijetu, biti prisutan i bez dodatnih podražaja, postaje sve više i više rijetkost za mnoge ljude. Stručnjaci se jednoglasno slažu da to itekako može pomoći u jačanju fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja.

Shutterstock

Zdravstvene prednosti tihog hodanja

Terapeutkinja Tracy Richardson vjeruje da je popularnost tihog hodanja izravan rezultat našeg sve užurbanijeg načina života. To je način da pronađemo prijeko potrebnu tišinu.

Tiho hodanje postalo je popularnije u zadnje vrijeme zbog potrebe za bijegom od 24/7, uvijek uključene, kulture užurbanosti u koju smo evoluirali kao društvo. Toliko je ‘buke’ koja nas svakodnevno okružuje i vjerujem da je to povratni udarac, ponovno uspostavljanje onih svjesnih veza sa sobom i učenje usporavanja, objašnjava ona.

Jedna od najvećih prednosti hodanja u tišini je njegova sposobnost ublažavanja stresa i tjeskobe.

10 odličnih razloga da isprobate nordijsko hodanje – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Moderni način života često vas dovodi u način borbe ili bijega i uključuje simpatički dio vašeg autonomnog živčanog sustava. Ova reakcija trebala bi biti rezervirana za akutne situacije u kojima morate pobjeći ili ustati i boriti se – nije dizajnirana za kronične situacije, a kada se neprestano stimulira, opterećuje tijelo i um, objašnjava Richardson.

Richardson opisuje tiho hodanje kao priliku da se odmaknete od stresa, vratite u svoje tijelo i primijetite kako se osjećate.

Tihi hod dovodi vas u sadašnji trenutak tako da ste svjesni sebe i svoje okoline. To je razlika između svjesnosti i ispunjenosti uma.

Shutterstock

Odvajanje vremena za svjesnost na ovaj način ne samo da vam može pomoći da se osjećate smirenije i bistre glave, već može imati i posredan učinak na vaše fizičko zdravlje.

Richardson kaže da je to zato što kada hodamo bez ometanja smanjujemo svoju izloženost stresorima, poput buke. To omogućuje našem tijelu da uđe u parasimpatičko stanje odmora, obnove i probave.

Kako se tiho hodanje razlikuje od hodanja sa distrakcijama

Ključni način na koji se tiho hodanje i hodanje s distrakcijama razlikuje je to što potonje pruža sve više i više poticaja. Ovisno o tome koliko ste pod stresom u tom trenutku, to može pojačati osjećaj tjeskobe i preplavljenosti.

Toliko smo brzo evoluirali tehnološki i kao društvo da je našim mozgovima sve teže obraditi gomilu informacija kojima smo svakodnevno izloženi. Prednosti hodanja dok slušate glazbu ili podcast ili čak hodanje s prijateljem mogu biti ogromne za neke ljude, ali u stvarnosti biste mogli početi razgovarati sa svojim prijateljem o životnim smetnjama. Glazba, pak, može izazvati snažne emocije i sjećanja, a podcasti mogu odvratiti um, sprječavajući vas da se usredotočite i jasno razmišljate, ističe hipnoterapeutkinja i psihoterapeutkinja Holly Hannigan.

Shutterstock

Duboki razgovori i zanimljivi podcasti mogu biti stimulativni na svoj način, ali ako hodate jer vam je potreban mentalni odmor, uklanjanje smetnji dok pokrećete tijelo može biti sjajan način da se (doslovno) odmaknete od preopterećenja.

Kad se povučemo od ekrana, često primijetimo da primjećujemo više nego ikad prije. Stvari gledamo iz daljine, dopuštajući očima da se u potpunosti prilagode svjetlu, udaljenosti i dubini našeg okruženja, objašnjava Hannigan.

Povratak prirodi – blagodati bosog hodanja su višestruke – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

U tom smislu, tihe šetnje su imerzivnije i omogućuju nam da cijenimo prirodu koja nas okružuje. Studije pokazuju da to može biti posebno korisno za naše mentalno i fizičko zdravlje.

Studija objavljena 2022., primjerice, otkrila je da jednosatna šetnja prirodom smanjuje moždanu aktivnost povezanu sa stresom. Također je utvrđeno da vrijeme provedeno u prirodi vraća usredotočenu pažnju i dovodi do smanjenja razine krvnog tlaka.

Kako izvući maksimum iz tihe šetnje

Ključ za uživanje u blagodatima tihog hodanja je učiniti ga svjesnijim iskustvom. Ako ste navikli zgrabiti slušalice prije nego što izađete kroz vrata, svjesno ih pokušajte ostaviti za sobom.

Kada ste vani u šetnji, pokušajte osjetiti tlo pod nogama. Odvojite trenutak da zastanete i pogledate u nebo, dubinu boje, oblik bilo kojeg oblaka. Ako vidite prekrasno cvijeće ili lišće, odvojite trenutak i dotaknite ga. Sve te male stvari važan su dio svjesnosti, primjećivanja detalja oko vas u trenutku i držanja uma usredotočenog na ovdje i sada, umjesto da odlutate u misli o poslu, obitelji ili budućim brigama, objašnjava Hannigan.

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo