Niste danas dobre volje? U 5 minuta poboljšajte raspoloženje uz ove jednostavne trikove - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Niste danas dobre volje? U 5 minuta poboljšajte raspoloženje uz ove jednostavne trikove

Ako ste već 5 dana dobre volje, to ne znači da neće doći dan kada ćete ustati “na lijevu” nogu. Na sreću, postoje jednostavni trikivi koji će vam pomoći da se u par minuta vratite na tračnice sreće.

Tijekom hladnih i tamnijih dana jeseni, svima nam treba mali poticaj da nam raspoloženje bude bolje. Naš prijedlog? Okrenite dan u svoju korist uz ove jednostavne i znanstveno dokazane savjete

Pojedite malo čokolade

Vrijeme je za malo zadovoljstvo!Znanost je dokazala da kemikalije koje se nalaze u čokoladi pomažu pri stimulaciji senzora za užitak i proizvodnju serotonina, potičući tako lančanu reakciju koja će vam poboljšati raspoloženje. 

Igrajte se mirisima

Naš je nos pun senzora pa je i jedan od odlučujućih faktora kada želimo poboljšati raspoloženje. Priuštite si pozitivnu energiju omiljenim mirisom, poput lavande ili arome koja će vam potaknuti sjećanja (poput mirisnog čokoladnog kolačića).

Pustite glazbu 

Svi imamo omiljenu pjesmu zbog koje nam se na licu uvijek pojavi osmijeh. Kada ste loše volje, pustite tu pjesmu pjevajte uz nju glasno. Mozak će početi s proizvodnjom hormona sreće i osjećat ćete se bolje u sekundi. 

Često vas muči nesanica i budite se tijekom noći? Evo što stručnjaci uvijek rade kad ne mogu zaspati

Plešite

Postoji nešto posebno kod plesanja. Kretanje tijela uz glazbu, bez obzira na talent, budi osjećaj sreće. Isto tako će se krv nešto brže kretati žilama, što isto tako potiče stvaranje hormona sreće. 

Skuhajte zeleni čaj 

Ovaj jednostavan napitak je prepun antioksidanata koji jačaju imunološki sustav i poboljšavaju zdravlje. Što je još važnije, zeleni čaj sadrži kofein, koji pomaže pri stimulaciji raznih neurotransmitera koji proizvode kemikalije poput dopamina. 

Izmamite si osmijeh na lice

Jeste li čuli za onu poslovicu “Pretvaraj se dok ne uspiješ” ? Pa može se iskoristiti u  ovoj situaciji – ako isforsirate osmijeh, vjerovali ili ne, vaše će se raspoloženje poboljšati. 

Pomazite psa 

Istraživanja pokazuju kako osobe koje provode vrijeme sa životinjama češće kažu kako se osjećaju češće sretnije i zadovoljnije životom. Kada mazite ljubimca, u vama se budi hormon sreće. 

Isključite se 

Fokusiranjem uma kroz vježbanje ili meditaciju možete sigurno poboljšati raspoloženje. Studije su pokazale da osobe koje su bolje fokusirane se i lakše nose s negativnim emocijama. 

Promijenite odjeću 

Ako niste znali, odjeća je nevjerojatno snažan objekt. Ona nam pomaže i da odlučimo izgubiti kilograme ili da mislimo bolje. Isto tako vam može pomoći da se osjećate bolje u svojoj koći. Ako vam se ne sviđa što trenutno imate na sebi, samo to skinite i obucite nešto novo. 

Brzo se naljutite i reagirate burno? Donosimo važne alate kojima možete kontrolirati svoje reakcije

Istegnite se

prema raznim istraživanjima, istezanje može pomoći da se osjećate bolje, ali isto tako vam pomoći da se lakše fokusirate na sadašnji trenutak. 

Pustite sunce da vas mazi 

Rastvorite zastore i podignite rolete kako bi vam u stan ušlo sunce i poboljšalo vam raspoloženje. Sunce dokazano pojačava proizvodnju serotonina, hormona sreće. Samo par minuta na suncu će uvelike utjecati na poboljšanje raspoloženja. 

Odmorite

Živimo u vremenu u kojem je spavanje podcijenjeno, ali ako popodne malo odmorite, mozak će bolje raditi i potaknuti će otpuštanje hormona sreće. Kada se osjećate loše, ispružite se 10-ak minuta na krevetu

Isključite društvene mreže 

Zavist je jaka i destruktivna emocija, i ništa ju neće potaknuti jače nego društvene mreže. Studija za studijom pokazuje kako vrijeme koje provodite na društvenim mrežama može uvelike utjecati na osjećaj beskorisnosti i apatije.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo