Psiha

Psiha

Novi TikTok hit: Svi stavljaju ovo povrće na lice kako bi se riješili akni – liječnici nisu oduševljani

Do sad vjerojatno znate i samo da je TikTok jedno zabavno mjesto…

Na ovoj se platformi često mogu vidjeti razni savjeti vezani za ljepotu, ali kuhanje, vježbanje i ljubav. Iako se često mogu pogledati zabavne stvari, često su oni ništa manje nego – bizarni.

Ako ste redoviti na ovoj mreži, vjerojatno ste već vidjeli kako ljudi na lice stavljaju nešto dosta neobično, pretpostavljate li o čem se radi?

Serum za lice cijelo vrijeme krivo nanosite – evo kako se to pravilno radi za što bolji učinak

Ako ne znate – radi se o krumpiru, a pojašnjenje je da će djelovati na smirenje akni jer vjeruju da je upravo ova namirnica, bogata vitaminima i mineralima ono što je nedostajalo njihovoj dnevnoj njezi. Drugi pak tvrde kako smiruje upale i upija višak masnoća, a da će vitamin C pomoći kao preventivna mjera od nastanka mitesera. Ima li u ovoj prići istine?

Što o tome misli dermatolog?

Dr. Gretchen Frieling, dermatolog smatra da se u krumpirima mogu nalaziti supstance koje će napadati  molekule koje uzrokuju nastanak akni. Neka su istraživanja pokazala kako krumpir može umiriti upalne procese.

No to ne znači da morate odmah prerezati krumpir i utrljati ga u lice ili ga ostaviti da djeluje preko noći, kako će mnogi korisnici na ovoj mreži savjetovati. Ako baš želite isprobati djelotvornost krumpira, liječnik savjetuje da to učinite ovako: Prije svega, operite krumpir dobro dok još ima koru jer ako se pere oguljen može izgubiti određene dobrobiti. Nakon što ste ga oprali i ogulili, isijecite ga na tanke ploške. Njima lagano trljajte kožu na licu, a tekućinu koja ostane na koži ne ispirite barem 10 minuta. Ako vam to bude stvaralo neugodu, odmah lice isperite.

Još je jedan TikToker, dr. Muneeb Shah, dermatolog odlučio dati savjet: „Ne postoje znanstveni dokazi da krumpir uistinu djeluje protiv akni, ali to ne znači da nema efekta. Budimo iskreni, nitko neće uložiti sredstva u kliničku studiju kako bi dokazao djeluje li komad krumpira na licu kao određena njega“. Shah vjeruje da se radi o zanimljivosti, ali smatra da je puno važnije shvatiti kako društvene mreže nisu najbolji izvor informacija, posebno kada se radi o zdravlju kože.

Ako niste znali…

Krumpir odlikuje bogatstvo minerala (između ostalih kalcij i jod) i vitamina (C vitamin te vitamini B skupine), a od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcija, mangana… 

Evo što vam vaša koža želi reći ako vas muče akne i koliko točno traje liječenje

Minerali i vitamini koncentrirani su ispod ljuske krumpira, pa je preporučljivo guliti što tanji sloj. Najzdraviji je zato krumpir kuhan u ljusci, i to u poklopljenoj posudi. Također sadrži visokokvalitetni škrob, bjelančevine i prehrambena vlakna.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo