Psiha

Psiha

Odrastanje u liječničkoj obitelji: S dvije godine zakoračila u operacijsku salu i postala kirurginja

Obitelj Maletić, Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Pretpostavimo da je odrastanje uz roditelje liječnike nevjerojatno iskustvo…

Odrastanje je ponekad težak proces, bez obzira na to tko su ti roditelji ili u kakvu se okruženju osoba nalazi. Ipak, kada netko kaže da su mu roditelji liječnici, prvo na što pomislimo jesu velika očekivanja, cjeloživotno ulaganje u obrazovanje i odrastanje uz hrpu knjiga, medicinskih priča i predmeta.

Pretpostavimo da je odrastanje uz roditelje liječnike nevjerojatno iskustvo, posebno kada doživiš koliko poštovanja i divljenja primaju zbog pomoći koje pružaju ljudima kada im je najteže. Učiti cijeli život koliko je empatija važna i da se glava ne okreće na drugu stranu kada je nekome pomoć potrebna sigurno su slike koje ostaju duboku urezane u pamćenje.

Obitelj Maletić

Supružnici dr. Ines Maletić, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i

intenzivnog liječenja, i dr. Duško Maletić, specijalist kirurgije i urologije, osnovali su u Daruvaru 1998. godine Polikliniku “Dr. Maletić”, a od 2016. godine ta je poliklinika otvorena i u Zagrebu. Desetak godina kasnije pridružila se i kći dr. Ana Maletić, koja se odlučila na specijalizaciju plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, za što smatra da je bio logičan potez:

Nikad nisam htjela biti ništa drugo, samo doktorica, također sam znala i da ću biti kirurg, operacijska sala me najviše privlačila. Uživala sam odrastati u liječničkoj obitelji, slušati priče o liječenju pacijenata, operacijama, nikad mi nije bilo dosta tih priča. Uvijek sam tražila mamu i tatu da mi donose zavoje, šprice, tupfere, stetoskop te bih se vječito igrala doktora. Svako jutro sam plakala kad bih morala ići u vrtić, željela sam ići u bolnicu na posao s mamom i tatom i tamo pomagati.”

Žene vladaju medicinom! Liječnice otkrivaju u čemu su najbolje, ali i gdje ih i dalje ima premalo

Na pitanje je li zbog odrastanja u obitelji liječnika imala kakve povlastice ili je pak bila u nemogućnosti “odglumiti” bolest kako to mnogi adolescenti rade, ona odgovara kako nije dolazilo u obzir da roditelji opravdavaju izostanke iz škole, a ona pamti da je izostala samo jednom zbog jake viroze kada je primala i infuziju.

Da se radilo o logičnom potezu, slaže se i dr. Ines Maletić. “Naša Ana odrastala je u obitelji liječnika i mislim da je to znatno utjecalo na njen odabir, još kao vrlo malo dijete vodila sam je u bolnicu kad je tata bio dežuran. Ona je te odlaske jako voljela, sestre su je vozile na nosilima i to joj se sviđalo. Prvi put je bila u operacijskoj sali s nepune dvije godine. Kada smo otvarali vlastitu polikliniku, Ana je aktivno sudjelovala u svemu iako je išla u osmi razred.”

Mit da svi liječnici žele da njihovo potomstvo krene istim stopama razbija dr. Duško Maletić koji nije imao želju da mu kći bude liječnica, već farmaceut, ali na žalost njegova ideja nije zaživjela:

“Kada je svojom voljom izabrala Medicinski fakultet, to sam prihvatio i pokušao je polako usmjeravati prema dermatovenerologiji, odnosno uže prema kozmetologiji i dermatokirurgiji. Ni ovaj pokušaj i moj trud nije urodio rezultatom. Kao i svaki drugi roditelj, prihvatio sam kćerinu odluku i nastojao u njenu edukaciju uložiti svoje osobno znanje i iskustvo, iskustvo i znanje mojih prijatelja koji se diljem svijeta bave ovim poslom. Ipak, sve što je meni važno jest da je ona sretna i zadovoljna.”

Medicinska sestra otkriva sve što pacijentima često želi reći, a ne smije

Ana Abrahamsberg/Ordinacija.hr

Foto: Damir Špehar/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo